Država se nije obavezala da će preuzeti bilo kakve obaveze oko niškog aerodroma

Vlada Srbije se nije obavezala da će preuzeti bilo kakve obaveze u vezi sa Aerodromom "Konstantin Veliki", nakon što joj ga je Grad Niš besplatno ustupio pre dva i po meseca, piše "Danas".
Istovremeno, resorno ministarstvo za sada ne zna koliko će investirati u niški aerodrom naredne godine, niti ima plan za otvaranje novih linija, potvrđeno je tom listu u Ministarstvu saobraćaja. 
 
"Takav dokument ne postoji", navodi se u odgovoru ministarstva na zahtev lista da im se dostavi dokument u kojem je konkretno navedeno koje obaveze Republika, odnosno Vlada, preuzima u vezi sa niškim aerodromom. Ministarstvo je odgovorilo i da "ne poseduje svoj predlog budžeta za 2019. godinu" iz kojeg bi se moglo videti koliko novca se planira za ulaganje u aerodrom, uz obrazloženje da "od Ministarstva finansija još nije dobilo instrukciju za predlaganje budžeta za narednu godinu".
 
Novinari su dobili i odgovor da "ne postoji strategija, plan ili drugi dokument u kojem je navedeno koje će linije biti otvorene sa niškog aerodroma u skorijoj budućnosti", kao ni dokument u kojem je navedeno da se nakon preuzimanja broj zaposlenih neće smanjivati. 
 
Obećanja su, dakle, za sada samo usmena, konstatuje "Danas". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da će država, nakon preuzimanja aerodroma, "u njega ulagati mnogo više", a resorna ministarka Zorana Mihajlović navela je da će "rasti investicije, kao i broj linija, putnika i zaposlenih, dok će cene aerodromskih usluga ostati iste". Zvaničnici su izjavili i da će "Niš biti oslobođen velikih finansijskih obaveza u vezi sa zemljištem koje treba da isplati Ministarstvu odbrane". 
 
Tokom protesta organizovanih zbog ustupanja aerodroma, izražena je sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad ovim aerodromom, koji u poslednje četiri godine beleži veliki rast broja putnika, kako bi narednih godina ograničila taj rast u korist koncesionara beogradskog aerodroma. Državni zvaničnici su, direktno ili indirektno, potvrdili da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.