Stefanović: Kosovo neće u Interpol ni ove godine

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da Kosovo neće biti primljeno u Interpol ni ove godine i da ne očekuje da će ta organizacija prekršiti soptvenu Rezoluciju koja onemogućava članstvo državi koja nije u UN.
Stefanović: Kosovo neće u Interpol ni ove godine
Foto: Pixabay
"Podsetio bih da je Interpol na prošlogodišnjem zasedanju usvojio Rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u Interpol moraju biti članica UN ili imati status posmatrača u UN, a tzv. 'Kosovo' nije ni jedno ni drugo. Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu Rezoluciju i zato ne očekujem da će Kosovo biti primljeno u članstvo", naveo je Stefanović.
 
On je kazao i da se nada da države-članice Interpola "neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti politizaciju ove policijske organizacije.
 
On je rekao da bi prijem Kosova predstavljao "najgrublje kršenje međunarodnog prava zbog toga što prištinske institucije "nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za građane koji žive u našoj južnoj pokrajini".
 
"Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim poternicama zbog najtežih krivičnih dela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat", rekao je Stefanović.
 
Po njegovoj oceni, prijem Kosova u Interpol služio bi za revanšizam prema srpskom stanovništvu, pre svega prema pripadnicima policije i vojske.
 
"Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem UNMIK-a sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtev Kosova i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije", naveo je Stefanović.
 
Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da se nada da će se 20. novembra Kosovo učlaniti u Interpol.
  • krle

    24.10.2018 09:47
    sramota
    Ministar i po'. Ljudina! Kakav govor. "Očekuje da..", "... ni ove godine..."
  • Janko

    24.10.2018 07:54
    Janko
    Od interpola prave sprdnju, moze i koji kolumbijski kartel da udje u njega.
  • Tatjana

    24.10.2018 04:42
    Prijem Kosova predstavljao najgrublje krsenje medjunarodnog prava zbog toga sto prištinske institucije nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za gradjane koji zive u nasoj juznoj pokrajini.Nadamo se da do prijema u Interpol nece doci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.