Od aerozagađenja u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi

Ministarstvo za zaštitu životne sredine formiralo je Radnu grupu koja će se baviti smanjenjem aerozagađenja.
Od aerozagađenja u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi
Foto: Pixabay
Od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, po podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi. Naročito u gradovima Srbije, kvalitet vazduha nije zadovoljavajući, dok su najveći zagađivači rudnici i termoelektrane na ugalj. 
 
Radna grupa Ministarstva ima zadatak da identifikuje mesta ugrožena zagađenošću vazduha većom od dozvoljene, da utvrdi uzroke i predloži mere za smanjenje zagađenja, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je novinarima pred sastanak te radne grupe kazao da je potrebno da se unapredi saradnja s elektroprivredom, da se promeni gorivo u postrojenjima, kao i da se građanima objasni šta svako može da učini za bolji vazduh. 
 
"Važnu ulogu imaju i lokalne samouprave i zato ćemo da im pomognemo u gašenju kotlarnica i povezivanju na gradske toplovode. Moraćemo da vodimo računa o tome kakve automobile vozimo i kako se obavljaju tehnički pregledi, kao i kolika je emisija štetnih gasova iz svakog pojedinačnog automobila", naveo je ministar. 
 
Prema njegovim rečima, Evropska unija će finansirati projekte za smanjenje aerozagađenja, ali neophodno je i da mreža za nadzor koji sprovodi Agencija Srbije za zaštitu životne sredine bude povećana. 
 
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović kazao je da je zimi najveće prekoračenje zagađenja u Beogradu, Užicu, Novom Sadu i Kosjeriću. Najugroženiji su gradovi gde je gustina stanovništva največa i čiji je geografski položaj nepovoljan. 
 
"Uticaj industrije i saobraćaja na zagađenje vazduha je veliki. Sve to ćemo analizirati kako bismo napravili sistemsko rešenje za smanjenje aerozagađenja u Srbiji", rekao je Radović.
  • Logi

    24.10.2018 23:36
    pekinški vazduh
    Kada se neprečišćen hemijski otpad izliva u sred njive, nije čudo da se i u vazduh ispušta nemilice. Resorno ministarstvo koje je oformilo radnu grupu zelenih će biti u direktnom sukobu sa ministarstvima koja mahnito dovlače investitore i huškaju divlju industrijalizaciju. Isto tako će se sukobiti sa lokalnim samoupravama koje poklanjaju parcele plodne zemlje blagoslovenim stranim investitorima da bi se na njima zidale fabrike koje ne ispunjavaju ni S od standarda, ali popravljaju statistiku nezaposlenosti. Te iste lokalne samouprave proširuju ulice i prosecaju bulevare da bi se dalo više prostora zagađenju, umesto da ih sužavaju i destimulišu korišćenje automobila, kakva je praksa u savremenim društvima. Kompletna slika se ne sagledava, jedni pokazatelji se popravljaju bez osvrtanja na druge. Grabe se lovorike, a mi ćemo koliko sutra živeti u pekinškoj atmosferi. Atmosferi koju možeš nožem seći. Ova vest je vrlo loša i kasna. U alarmantnim okolnostima se tek formira radna grupa, umesto da smo uveliko poodmakli u reakciji na terenu. Reakcije svakako biti neće jer prioritet nije drvo, nego fabrika, nije tramvaj ni autobus, nego automobil.
  • dr

    24.10.2018 22:46
    Srecom pa polako prestaje propaganda o radijaciji i pokazuje se pravo stanje o smecu od hrane, vazduha i vode.
  • @Biciklista

    24.10.2018 22:44
    I vi bi ste mogli da malo pesacite po trotoarima, kad vec nemate *uda da vozite po putu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.