Udruženje Šansa za roditeljstvo: Tri pokušaja nisu dovoljna

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" uputilo je danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu ukazuje na brojne probleme sa kojma se suočavaju parovi u lečenju neplodnosti.
Udruženje Šansa za roditeljstvo: Tri pokušaja nisu dovoljna
Foto: Pixabay
U Evropi danas počnje treća godišnja Nedelja (ne)plodnosti, a ako je udruženje navelo, U Srbiji najnovijim merama populacione politike nije obuhvaćeno 400.000 parova. To udruženje dodalo je da je pismo Vučiću upućeno zato što nema ustanove u zemlji kojoj se nisu obratili, a odgovore za rešenje problema nisu dobili.
 
Konstatuje se da tri pokušaja vantelesne oplodnje nisu dovoljna, kao i da brojna obećanja nisu ispunjena. Iz udruženja su ukazali da nije otvorena najavljena Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da nisu završeni prateći akti koji su neophodni za regulisanje donacije ćelija i embriona iako je rečeno da će do novembra meseca biti gotovi.
 
"Zamrzavanje embriona parovima će finansirati Fond i to samo jednom, ali odmrzavanje i dodatni transfer neće, pa će morati sami da plate. Ili da, možda, biramo – ili zamrzavanje ili jedan proces vantelesne oplodnje? Kakva je tu matematika? A nismo ništa znali. Znali smo samo za obećanja. Niko nam nije rekao da je izbor u pitanju", stoji u pismu.
 
Dodaje se i da par nema pravo na besplatan proces vantelesne oplodnje za drugo dete, ukoliko je svoje tri šanse iskoristio za dobijanje prvog deteta.
 
"Dobili smo da žena koja ima 42 godine i jedan mesec nema pravo na vantelesnu oplodnju, a da žena sa mesec dana manje od 42 ima pravo. Zašto? Zar to nije diskriminacija? Muškarci su nam na margini, potpuno diskriminisani u procesu, a ustanove koje treba da znaju kako da sprovode ove procedure nisu obaveštene i ne znaju dovoljno", navodi se u pismu.
 
Iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" su naveli da je minimum u Evropi da se na milion stanovnika uradi 1.000 procedura vantelesne oplodnje, a da se u Srbiji godišnje obavi između 2.000 i 3.000 procedura.
 
"Ukoliko dajete nešto parovima koji se toliko bore za dete u Srbiji – pomozite im stvarno, borite se za njih iskreno i bez ograničenja. Šta će nam putevi ako nema ko njima da ide", poručila je u pismu Sanda Jovanović u ime udurženja "Šansa za roditeljstvo".
 
Nedelja (ne)plodnosti traje od 5. do 11. novembra, a procenjuje se da se sa problemom steriliteta u Evropi suočava više od 25 miliona ljudi.
  • Averel

    06.11.2018 06:45
    Bacanje para
    Besmisleno mi je da siromašna država (u kojoj je pride muka naći mesto u vrtiću, pregled specijaliste, posao...) daje pare za lečenje neplodnosti. Toliko ima dece o kojoj niko ne brine - zašto ne usvojiti? Ne shvatam.
  • Lokal patriota

    06.11.2018 00:26
    Uvesti zabranu
    Jajnik opada i funkciji od 35e godine. Oni koji hoċe da pokušaju trudnoċu putem vantelesne plodnje posle 35 godine neċu da plaċam i krivim drżavu što to dozvoljava i promoviše. Necu da mi se uzima lova za troškove rađanja unučadi. Bavili ste se sobom do skoro 40,a onda se setili dece. Pare ne dam! To treba stopirati. Neka idu privatno. Lovu za njihove pokuśaje preusmeriti na lečenje dece. Usput, neka ti što prave decu obelodane koliko je dece ROĐENO, a ne napravljeno u epruveti. To da ċe IVF doprineti poveċanju nataliteta je čista laž!!!
  • Srećom otac

    05.11.2018 22:43
    Dodajem E, pa dodajem A...
    Što kažu natpisi na hrani - Nabavljeno iz..... ni to ne smem napisati.
    Ko je pravio? Šta je stavio? Da li je zračio?
    Kontrola hrane je prva stvar u borbi protiv neplodnosti.
    Jer, neplodnost stiže kroz hranu, i to stručno i sertifikovano preporučena.
    Danas nam stru;njaci garantuju ya mnogo što šta, jer im je tako naređeno iz sveta.
    A da li je zaista zdravo - koga briga?
    Najbitnije je da ne možeš da tužiš iste godine kad pojedeš.

    A tri pokušaja nisu dovoljna, naravno.

    Međutim, ono što roditelji u pokušaju ne znaju, to je da za naše područje ne radi
    srce koje želi decu i opstanak, već radi plan čiji je cilj sve suprotno - nestanak.

    Zato ne treba da očekuju pomoć.
    Eto, toliko je dozvoljeno da napišem. Sve opstalo što bih rekao - nije.

    Ali, znate vi šta ja hoću da kažem, zar ne?
    I tu vam ne mogu pomoći epruvete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.