"Neće imati ko da nam održava puteve i mostove"

Na gradilištima u Srbiji sve ređe rade domaći radnici. Sve je manje naših građevinara, sve su stariji i sve lakše odlaze u inostranstvo, gde mogu da zarade duplo, a neretko i višestruko, veću platu.
"Neće imati ko da nam održava puteve i mostove"
Foto: 021.rs (ilustracija)
Na gradilištima u Beogradu, ali i drugim gradovima zato je sve više Albanaca, Makedonaca, pa, kažu, čak i – Turaka, pišu "Novosti".
 
Investitori radnu snagu mogu legalno da dovedu iz inostranstva i da ih angažaju uz ugovor. Ipak, precizne statistike o broju takvih slučajeva još nema. Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je dužna da odobri angažovanje stranog radnika, ne vodi evidenciju izdatih dozvola po zanimanjima, već po državljanstvu pridošlica. Koliko je onih koji dolaze bez ikakve dozvole, niko ne može da utvrdi.
 
Predsednik Samostalnog sindikata radnika u građevinarstvu Saša Torlaković navodi da je do 2000. godine samo u Beogradu radilo 100.000 građevinskih radnika, a svaki grad i opština u Srbiji su imali svoju firmu.
 
"Raspadom tih preduzeća u pljačkaškoj privatizaciji raspalo se građevinarstvo. Sledeći korak je nezainteresovanost mladih da se školuju za ovo zanimanje jer ih čeka mizerna plata, uvek je ispod prosečne, a za nju treba da rizikuju život", objašnjava Torlaković.
 
Dodaje i da se više puta se desilo da na gradilištima u Beogradu uhvate radnike iz Albanije, Turske i Makedonije i to kako rade na crno.
 
"Kako je moguće da je gradnja objekta u centru grada poverena firmi koja ima jednog zaposlenog. Dešavalo se da na kraju radi šesti krug podizvođača. Naši radnici na gradilištima su stariji radnici, čije su firme u stečaju ili su zatvorene. I u ovom trenutku verujem da je 70 odsto radnika na gradilištima na crno", ukazuje predstavnik sindikata.
 
I Goran Rodić iz Građevinske komore potvrđuje da objekte po Srbiji grade radnici iz raznih zemalja u kojima se zarađuje još manje nego u Srbiji.
 
"Ima legalnih radnika, za koje važe isti uslovi kao i za domaće, ali ima i onih koji rade na divlje. I to je opasno. Ima tu i migranata. Uskaču Avganistanci, Palestinci", kazao je Rodić.
 
Rodić ima i jedno alarmantno upozorenje po srpsku građevinsku industriju.
 
U građevinskoj industriji mi smo desetkovani, ostali smo bez zanatske elite. Nema keramičara, molera, gipsara, tesara. Čitava zanatska elita je otišla. Ko god mrda otišao je u Zapadnu Evropu. Rade u Švedskoj, Nemačkoj, sa kojom imamo i sistem detašmana. Mi smo na ovo upozoravali pre deset godina. Neće imati ko da nam održava puteve i mostove“, zaključuje Rodić.
 
Podsetimo, poslednje istraživanje Eurostata građevinarstvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. U prva tri meseca ove godine građevinska delatnost zabeležila je rast od 26,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uprkos građevinskom bumu, majstori i kvalifikovani građevinski radnici mahom beže iz naše zemlje, a njihova mesta popunjava jeftina radna snaga iz regiona.
 
"Posla ima, ali radnika nema, i biće ih sve manje jer svakodnevno odlaze u bogatije zemlje. Poslednjih nekoliko meseci moleri, keramičari, gipsari i zidari mahom odlaze u Skandinaviju, najviše u Norvešku i Švedsku gde zarađuju od 2.000 do 2.500 evra mesečno. Rade šest dana nedeljno, imaju plaćen smeštaj, bez hrane. Mnogo je onih koji idu i u Nemačku gde su uslovi nešto lošiji. Tamo najviše mogu da zarade 2.300 evra mesečno, ali sami obezbeđuju i hranu i smeštaj. Često bukvalno spavaju u rupama i do posla putuju po sat i po vremena. Do takvih aranžmana dolaze ili preko domaćih preduzeća koja rade u inostranstvu, a najčešće preko poznanika, majstora koji su u inostranstvo otišli ranije", rekao je ranije za "Blic" vlasnik jedne građevinske firme u Beogradu.
 
Takođe, ovo nije jedina oblast u kojoj manjka radnika. Isto se dešava i sa medicinskim radnicima i vozačima, ali i svim drugim zanimanjima koja su bolje plaćena u inostranstvu.
  • Vlada

    13.11.2018 17:51
    @Zizu

    Bio je umesto tebe neko ko razume taj izraz, ali je i on otišao u inostranstvo.
  • Futog

    08.11.2018 21:37
    Vojvodina
    Bio tako neki u Futogu gazda,nije davao platu radnicima uz izgovor da pravi krov na kuci hahahaha.
  • dijasporac

    08.11.2018 17:06
    Letos sam bio u Srbiji i renovirao kupatilo u kuci kod roditelja, iako sam 20 godina radio u toj struci u Srbiji i poznam dosta ljudi koji se bave gradjevinarstvim trebalo mi je 10 dana da nadjem i ugovorim posao sa vodovodzijom i keramicarem. Izbeglice iz 90-tih koje su radile taj posao su uglavnom uzeli hrvatske pasose i rade po Evropi, moji Sremci hvala Bogu nikad nisu ni bili umesni u gradjevinarstvu a mladi ili odose napolje ili drezde po kaficima i kladionicama.
    Paradoks, svi kukaju kako nema posla i kako su plate nikakve a opet pravog majstora ili radnika ne mozes naci ni za lek.

    Dobar majstor ne mora da ide iz Srbije napolje i u Srbiji moze da zaradi zapadnu platu, recimo keramicar uzima za kvm 15eura (po normama radi 8kvm dnevno a u zavisnosti od umesnosti i tipa posla moze da gura i do 15kvm dnevno) pa moze dnevno da izgura 120eura sto je plata slicna plati na Zapadu ako radi za nekoga (sto je u 95% slucajeva i tako).

    Zato podmladak u majstore ili u programere, u oba slucaja moze i napolje i u Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija