Ministarstvo odbrane: Nije planirano uvođenje obaveznog vojnog roka u 2020. godini

Ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje beogradskih medija da će Srbija najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka.
Ministarstvo odbrane: Nije planirano uvođenje obaveznog vojnog roka u 2020. godini
Foto: Dragan Perišić
"Uvođenje vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini", kažu u Ministarstvu odbrane.
 
Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, major Milan Gujanica, rekao je za Tanjug da je vraćanje vojnog roka političko i ekonomsko pitanje.
 
"Odluka ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička", kaže Gujanica.
 
Podsetimo, Tanjug je ranije danas preneo pisanje beogradske štampe da će Srbija najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka. Ta agencija, prenoseći pisanje štampe, navela je da se o tome razgovara već godinu dana.
 
Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.
 
"Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici", rekao je Lazanski.
 
Prema njegovim rečima, Srbija će najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.
 
"Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta", rekao je Radić.
 
Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.
 
"Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav", rekao je on.
 
Podsetimo, izaslanik odbrane Norveške u Beogradu potpukovnik Egil Daltvej nedavno je u autorskom tekstu za portal Balkanska bezbednosna mreža ocenio da je za relativno male zemlje, poput Srbije i Norveške, po pitanju vojnog roka najbolje primeniti hibridno rešenje koje podrazumeva profesionalnu vojsku koja se dopunjuje regrutima koji se dobrovoljno opredele da služe vojni rok. On je naveo da, iako su ekonomske prilike u njegovoj zemlji vrlo povoljne, ni Norveška ne može sebi da priušti dovoljno profesionalnih jedinica za sve potrebe odbrane. Opširnije o njegovoj oceni OVDE.
  • Dragana

    29.01.2021 14:33
    Uvodjenje vojnoga roka I ko ce
    Neka Srbiju brani bivsi ministar Vulin I takvi kao sto je on koji su dobili sve od drzave a oni koji su bili po ratistima I rezervama nisu dobili od drzave ni dzakove da nose,I sada treba moji sinovi da sluze vojsku a vasi opet ne I da se jedni te isti bogate,ej bre dokle ide vas bezobrazluk ????Kad se desio incident I izgubljen jedan zivot u vojci Srbije,sta je bilo ko je odgovarao za to ko je odgovarao o cemu vi pricate I govorite da li cujete sebe posaljite vase sinove jer imaju sta I da brane...
  • Gordaba

    04.01.2021 20:12
    Sluzenje vojnog roka
    Mislim d a to nije uredu.Mladici odu u vojsku neprimaju platu 6 meseci.Mnogi izgube i posao jer privatne firme nisu u obavezi da ih ponovo prime na posao.U vojsci skoro nista ne na u ce.Ko.zeli i ko nije zaposlen neka ide a momci koji kmaju posao netteba da idu.Dosta je ovoj deci malztetiranja. I ove teske godine zbig viirusa sas cete ih slati i u vojsku.






  • Gordana

    04.01.2021 20:00
    Sluzenje vojnog roka


    To je glupost..Mladi osranu bez plate 6 neseci a nista be bauce neki izguve i puao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.