Pastor: Jobik širi ekstremizam u Vojvodini

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor optužio je danas Jobik, esktremno desničarsku parlamentarnu stranku iz Mađarske da širi ultranacionalizam u Vojvodini i poručio da vojvođanski Mađari nikada na to neće pristati.
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor optužio je danas Jobik, esktremno desničarsku parlamentarnu stranku iz Mađarske da širi ultranacionalizam u Vojvodini i poručio da vojvođanski Mađari nikada na to neće pristati.

"Ne treba nam niko, čak ni ko dolazi iz Mađarske, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući", naveo je Pastor povodom otvaranja kancelarije Jobika u Subotici.

On je poručio da vojvođanski Mađari žive zajedno sa Srbima i sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, pa zatim sa teritorije Kosova, kao i s kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope.

"To je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti ni srpskog, ni mađarskog nacionalizma. To SVM poručuje Jobiku i onim strankama vojvođanskih Mađara koje su se postrojile iza Jobika čekajući svoj politički plen", naveo je Pastor u oštro intoniraoj izjavi.

On je rekao da je dolazak Jobika u Vojvodinu čin koji je poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina prošlog veka, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti, želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao "topovsku đulad i poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike".

"Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkavanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini", poručio je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Dodao je da je SVM spreman da se, vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Mađarskoj, sastaje i razgovara sa svim političkim strankama iz Mađarske, ali ne želi voditi dijalog sa ekstremističkom politikom.

  • Micko Picko

    27.01.2014 19:11
    @Putuj
    Da pojasnim Jobik = srs, obraz, nasi, 1389...
    A zasto srs nije zabranjen u Republici Sumskoj ?
  • putuj

    26.01.2014 21:42
    @iguman
    Ne lupetaj!

    Bitno je da ti pravdaš jedne samim postojanjem drugih, zar ne? Takve stvari će uvek negde na svetu postojati, što je DONEKLE i normalno, jer svi smo različiti i svi imamo slobodu ispoljavanja mišljenja, a ima nas svakakvih.
    Naše je da se trudimo da toga bude što manje da bi normalni ljudi mogli normalno da žive, ali to je od tebe daleko svetlosnim godinama.

    Hajde da se privremeno spustim na tvoj nivo i da ti postavim par pitanja/konstatacija:

    Zar nema više članova jedan Jobik nego sve te organizacije koje si nabrojao!?
    Zar nisu oni kod nas otvorili kancelariju, a ne mi kod njih!?

    Šta ćemo sad GENIJE? Jesi li i dalje u pravu???
  • iguman

    26.01.2014 19:32
    Madjari,koliko znam,imaju samo Jobbik,dok kod nas je pogodno tle za rast: "trece srbijue,"nase","obraze","1389","dveri" I dr.ludake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.