Novosadski sud ukinuo pritvor Zoranu Božinovskom

Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je ekstradiconi pritvor makedonskom državljaninu, novinaru i vlasniku internet portala "Burevesnik" Zoranu Božinovskom.
Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je ekstradiconi pritvor makedonskom državljaninu, novinaru i vlasniku internet portala "Burevesnik" Zoranu Božinovskom.

Sud mu je, međutim, oduzeo pasoš i zabranio da napušta teritoriju Srbije uz obavezu periodičnog javljanja policiji Novog Sada.

Sud je naveo da će se Božinovski, koji se u Makedoniji tereti za špijunažu, ucenu i zločinačko udruživanje, braniti sa slobode pod pomenutim merama, dok za njima bude postojala potreba, a najduže do izvršenja odluke o njegovom izručenju koje je tražila Makedonija.

Božinovski je uhapšen u novembru 2013. na osnovu poternice koju je za njim raspisala Makedonija, koja je zatražila njegovo izručenje jer ga tereti kao jednog od osumnjičenih u policijskoj akciji "Špijun".

Viši sud u Novom Sadu je 6. maja 2014. godine doneo rešenje kojim je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Makedoniji, ali ga je Apelacioni sud narednog meseca ukinuo i naložio da se o zahtevu za izručenje ponovo odluči i utvrdi da li je delo koje se Božinovskom stavlja na teret političke prirode.

Izručenje se shodno zakonskim normama ne bi moglo odobriti ako je reč o političkom krivičnom delu kakva je špijunaža, pa Apelacioni sud smatra da je neophodno utvrditi da li se u konkretnom slučaju radi o političkim krivičnim delima ili drugim delima u vezi sa političkim krivičnim delom i navesti uverljive razloge u tom pravcu.

Takođe, prvostepenom sudu je naloženo da proveri navode okrivljenog da je isti podneo zahtev za dobijanje azila u Republici Srbiji kao i da li je o tom eventualnom zahtevu odlučeno.

Božinovski je jedan od 20 osumnjičenih protiv kojih je u Makedoniji krajem prošle godine pokrenuta istraga zbog sumnje da su izvršili krivična dela špijuniranja, ucene i zločinačko udruživanje. Među uhapšenima je se nalaze uglavnom sadašnji i bivši pripadnici makedonske Obaveštajne agencije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu, kao i Ministarstva odbrane.

Protiv svih uhapšenih je pokrenut postupak zbog sumnje da su se bavili špijuniranjem, ali i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji od kojih su tražili novac da ne bi objavljivali u javnosti detalje iz njihovih privatnih života. Kao osumnjičen za organizatora ove grupe oznacen je bivši obaveštajac Marjan Efremov, koji je i prvooptuženi.

UNS i UNM protiv izručenja Božinovskog

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Makedonije (UNM) apelovali su danas na ministra pravde Srbije Nikolu Selakovića da ne odobri izručenje makedonskog novinara Zorana Božinovskog Makedoniji koja ga traži zbog špijanaže i ucene.

Udruženja traže da mu se da azil u Srbiji i podsećaju u saopštenju da ekstradicioni postupak protiv Božinovskog još traje, dok mu zahtev za azil još nije odobren.

UNS i UNM smatraju da bi izručenje Božinovskog Makedoniji bilo loša poruka ostalim novinarima koji istražuju veze biznisa, politike i kriminala, i da bi Srbija odlukom o davanju političkog azila Božinovskom pokazala da poštuje pravo na zaštitu novinarske profesije i slobodu izražavanja.

UNS i UNM podsećaju da je u poslednjem godišnjem izveštaju za Makedoniju Evropska komisija navela da je u makedonskom sudstvu prisutna selektivna pravda.

Udruženja zato strahuju da Božinovski u Makedoniji neće imati fer suđenje i ističu da bi i Srbija, eventualnom odlukom o izručenju sebe kompromitovala pred međunarodnim demokratskim institucijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija