"Žene ne treba da voze jer su za volanom izložene zlu"

Jedan verski poglavar iz Saudijske Arabije smatra da je zabrana ženama da voze potpuno opravdana, jer su žene vozači "izložene zlu".

Veliki muftija šeik Abdul Aziz bin-Abdulah al-Šeik smatra da bi "opsednuti" muškarci sa "slabim duhom" mogli naškoditi ženama vozačima.

Iako u Saudijskoj Arabiji ženama nije zakonom zabranjeno da voze, u praksi nema dama za volanom, iz prostog razloga što ne mogu da dobiju vozačke dozvole. Izuzetaka ima, uglavnom u ruralnim oblastima, gde žene moraju da voze radi funkcionisanja porodice.

Verski vođa govorio je na jednoj saudijskoj televiziji i rekao da je još jedan razlog zbog kog nije poželjno da žene upravljaju automobilom taj što "njihove porodice neće znati gde se one nalaze".

Prošle godine je Ludžain al-Hathul zatvorena na 10 nedelja, jer je srušila tabu i vozila automobil od Ujedinjenih Arapskih Emirata do granice sa Saudijskom Arabijom.

Prošle godine je saudijski istoričar Salih al-Sadun izazvao kontroverze pokušavši da opravda zabranu tvrdnjom da bi "žene mogle biti silovane", ako im se usput pokvari automobil.

Veliki muftija koji je ovog puta stao u odbranu običaja, ranije je zabranio šah muslimanima, jer predstavlja "gubitak vremena" i "podstiče na kockanje".

Autor: B92

  • Drum

    12.04.2016 10:48
    Ameri se trude da razne režime širom sveta sruše zbog kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja naroda, ali sa S. Arabijom su supee prijatelji...
    Baš zanimljivo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet