Da li džihadisti obaraju civilne avione?

Obaveštajci evropskih vlada proveravaju zabrinjavajuće informacije koje su stigle do evropske agencije za navođenje civilnih letova da su džihadisti u Siriji i Iraku uspeli da se domognu američkih ručnih raketa kojima mogu da obore helikoptere i avione.

Dobro obavešteni izraelski izvori istovremeno vide u nedavnom obaranju ruskog vojnog helikoptera Mi-28H u Siriji potvrdu "naznaka da su terorističke organizacije u Siriji, a izgleda i u Iraku, dobile savremene s ramena ispaljivane rakete za obaranje aviona".

To znači, kako je objašnjeno, da je reč o raketama koje su u stanju da "probiju" najsavremeniji sistem "Prezident-S" koji brani ruske letelice.

S uznemirenjem je u vojnim i civilnim strukturama evropskih i drugih zemalja primljeno i otkriće uglednog azijskog lista Ejža tajms da su "sad civilni avionski putnici na udaru pretnje sirijskih džihadista, što budi sećanja na gadne posledice isporuke američkih protivavionskih raketa MANPADS 1980. godine talibanima u Avganistanu", koji su se, na čelu s Osamom Bin Ladenom, borili protiv sovjetskog prisustva u toj zemlji.

"Izveštaji govore, navodi Ejža tajms, "da su neke od Amerikanaca podržavane džihadističke grupe opremljene američkim raketama MANPADS, poznatih i kao stingers, i da su ih dobili direktno od Amerikanaca ili njihovih bliskoistočnih saveznika, povezanim sa zaoštravanjem sukoba u Siriji".

Amerikanci su zvanično rekli da je isporuka ovakvih raketa džihadistima "crvena linija preko koje se neće preći", jer takve lako prenosive i krajnje opasne rakete mogu ugroziti i američke civilne, kao i amerike vojne avione koji bombarduju položaje terorista u Siriji i Iraku.

Bivši šef CIA Dejvid Petreus je medijima, međutim, rekao da, ako se ispostavi da su Al Kaidine grupacije u Siriji sad naoružane i savremenim protivvazdušnim raketama koje su lako prenosive i ispaljuju se s ramena, "onda je to najgora noćna mora". Američki institut za strategijske analize RAND je još 2005. upozorio da bi, u slučaju da džihadisti obore civilni avion, to praktično dovelo do obustave svetskog civilnog vazdušnog saobraćaja i značilo štetu od najmanje 15 milijardi dolara.

Izraelska civilna kompanija El-Al je svoje avione već opremila skupim uređajima za odbranu od raketnih napada, a to sad nagoveštavaju i Rusija i Kina, posebno zato što među džihadistima u Siriji i Iraku ima dosta Čečena i Ujgura iz kineske većinom muslimanima naseljene provincije Sinkjang.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet