VIDEO: Izgorela crkva Svetog Save u Njujorku

Srpska crkva Svetog Save na Menhetnu izgorela je u požaru u nedelju popodne, samo nekoliko sati pošto je u njoj oko 700 vernika proslavilo Uskrs.
U požaru niko nije povređen. Crkva je, kako je saopštila njujorška vatrogasna služba, bila prazna kada je izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron.
 
"Ovo je noćna mora", rekao je sveštenik Đokan Majstorović. Vatrogasna služba objavila je da se srušio deo krova i da je struktura zgrade nestabilna.
 
Požar je izbio oko sedam uveče, a lokalizovan je tek četiri sata kasije. Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Sa vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 vatrogasaca, uzrok požara nije poznat, a istraga je u toku.
 
Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona. Srpska pravoslavna crkva kupila je zdanje 1943. godine.
 
Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazila se na listi njujorških znamenitosti.
 
"Crkva je uništena, ovo je veoma tužan dan", rekao je prvi čovek njujorških vatrogasaca Danijel Nigro.
 
 
Autor: agencije
  • Sanya

    02.05.2016 19:28
    Sv. Sava
    Pipi, SPC nije kupila crkvu.
  • pipi

    02.05.2016 16:45
    SPC je kupila zdanje 1943. godine, dakle dok je narod ginuo, stradao i gladovao pod fašističkim okupatorom. Toliko o tome.
  • dv

    02.05.2016 16:24
    daca
    ti si IDIJOT.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet