Turci prete izbeglicama ako ne dobiju vize

Bivši savetnik turskog predsednika Redžepa Erdogana, Burhan Kuzu, izjavio je da će Turska slati izbeglice u Evropu, ako Evropski parlament donese "pogrešnu odluku" razmatrajući predloge o odobravanju viza turskim državljanima.

Pretnja koju je izgovorio Kuzu, koji je i visoki zvaničnik vladajuće turske partije Pravde i progresa, usledila je u momentu dok rastu sumnje u sporazum između Turske i EU kako bi se suzbio priliv migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Turskoj je ponuđen sporazum o vizama kao i finansijska pomoć i perspektiva obnovljenih napora ka prijemu u EU, a u zamenu za pristanak da primi izbeglice. Prošle sedmice, Erdogan je odbio zahtev EU da Turska ograniči svoju definiciju terorizma u zamenu za ukidanje viznih restrikcija.

"Ako budu doneli pogrešnu odluku, mi ćemo poslati izbeglice. Ako se vrata Turske otvore, Evropa će biti ojađena", rekao je Turzu.

Evropski parlament treba da razmotri napredak Turske u ispunjenju zahteva i uslova u vezi liberalizacije viza na plenarnoj sednici u sredu u Strazburu.

  • Жалосна сова

    12.05.2016 08:33
    Жалосна истина
    Можда је сад мало јасније ко је и у коју сврху, највероватније, и покренуо ову сеобу народа. Турска је себи направила изузетан инструмент уцене и сад, по потреби, маше њиме и прети.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet