Aktiviran protivraketni sistem SAD, Rusija preduzima zaštitne mere

Rusija preduzima zaštitne mere protiv američkog protivraketnog sistema odbrane u Evropi, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i dodao da je pitanje protiv koga je uperen raketni štit i dalje aktuelno.
Komentarišući protivraketni štit postavljen u Rumuniji, čije je delovanje danas zvanično počelo, Peskov je rekao da "nije pitanje da li će mere biti preduzete ili ne, nego da se mere preduzimaju kako bi se bezbednost Rusije održala na neophodnom nivou".
 
"Od samog početka smo govorili da prema mišljenju naših stručnjaka razmeštanje protivraketne odbrane predstavlja pretnju Rusiji", rekao je portparol Vladimira Putina. Peskov je podsetio da je Putin više puta postavljao pitanje protiv koga sistem radi i protiv koga će raditi u budućnosti.
 
U bazi na jugozapadu Rumunije danas je održana svečanost kojom je označen početak rada novog protivraketnog sistema. Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg izjavio je da američki raketni štiti u Rumuniji nije uperen protiv Rusije i da ni na koji način ne slabi njenu nuklearnu odbranu.
 
Zamenik sekretara SAD za odbranu Robert Vork izjavio je da sistem u Rumuniji neće služiti kao odbrana od ruskih raketa.
 
Na pitanje da li lokacija u Rumuniji i predviđena lokacija u Poljskoj mogu razviti tehnologiju u borbi protiv ruskih raketa, Vork je rekao da "uopšte ne postoje planovi da se to uradi". "Ovo je za širu zaštitu od pretnji van područja evroatlantske zone delovanja", rekao je Vork.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet