Poljska na stubu srama Evropske unije

EU je izrazila zabrinutost zbog vladavine zakona u Poljskoj i upozorila da će naredne sedmice preduzeti određene korake, ukoliko Varšava ne bude postigla napredak u rešavanju problema.

Nacionalno-konzervativna predsednica poljske vlade Beata Šidlo u postupku Evropske komisije vidi napad na suverenitet Poljske. Ona insistira na pravu da njena stranka, nakon uverljive pobede na izborima prošle godine, može tako da oblikuje pravosuđe, medije i politiku kako to, prema njenom mišljenju, žele birači.

Nakon započinjanja dijaloga u januaru, poljska vlada je imala četiri meseca da objasni svoje postupke. S obzirom na to da Evropska komisija za sada ne uočava da je poljska vlada počela da se bavi njenim prigovorima, ona sada pokreće drugi stepen mehanizma: objavila je formalno upozorenje Poljskoj da se vrati načelima pravne države.

Vlada u Varšavi sada ima samo još dve nedelje da reaguje na to upozorenje. Ako taj rok prođe bez ikakvih pomaka, Evropska komisija će izreći konkretnu preporuku –koje korake Poljska mora da preduzme kako bi sačuvala načela pravne države, naročito nezavisnost Ustavnog suda i slobodu medija. Ako Poljska ni tim zahtevima ne udovolji, ostaje otvorena mogućnost korišćenja "političke atomske bombe", dakle pokretanje postupka prema članu 7 Lisabonskog ugovora.

Dojče vele konstatuje da Evropska komisija nema mogućnosti uvođenja sankcija protiv država članica - to bio mogao samo Savet Evropske unije, dakle telo u kojem su predstavljene vlade svih 28 clanica. Savet EU može, prema članu 7 Lisabonskog ugovora, četvoropetinskom većinom da utvrdi da u Poljskoj postoji "jasna opasnost od teškog kršenja" zajedničkih vrednosti. Poljska bi dobila preporuku kako da taj nedostatak ukloni. Ako se to ne dogodi, Savet EU može da utvrdi da postoji "teško kršenje". To mora da se utvrdi jednoglasno, pri čemu optužena članica ne bi imala pravo glasa.

Teško je, međutim, poverovati da bi svih ostalih 27 članica –uključujući i Veliku Britaniju  donelo takvu odluku protiv poljske vlade, konstatuje Dojče vele i dodaje da se Evropska komisija, u stvari, trudi da ne izazove još više kriza u Evropskoj uniji.

  • Tadiram

    24.05.2016 15:43
    Svako ko je imao kontakta sa Poljacima zna da im ovo ne pada nešto teško i da im "stub srama" od strane unijice koja im je odavno dojadila ne predstavlja neko tangiranje.
  • Garibaldi

    24.05.2016 12:12
    Uvesti sankcije Poljskoj a ako nastavi bobardovati pa podeliti na male prćije od država. Bravo Evropo, tako ti i treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet