Indija: Vrućine istopile puteve i ulice

U Indiji se, zbog talasa velikih vrućina koje su od prošle sedmice zahvatile tu zemlju, tope putevi i ulice u najprometnijim gradovima u kojima je zabeležena najviša temperatura u istoriji merenja u Indiji.

Stanovnici grada Valsad se suočavaju sa teškoćama da pređu ulicu zbog otopljenog katrana čija temperatura je dostigla 36 stepeni celzijusa, piše Independent.

Video snimci indijske NDTV televizije pokazuju zalepljenu obuću na površini puteva, ostavljene sandale po lepljivim trotoarima i ženu koja pada pokušavajući da pređe ulicu sa teškim kesama zbog kojih dodatno "tone" u asfalt.

Temperature u delovima zapadne Indije su prošle nedelje bile iznad 50 stepeni celzijusa. Rekord je zabeležio grad Phalodi u državi Radžastan, gde je izmeren 51 stepen. Do tada, najviša temperatura izmerena u Indiji je 50,6 stepeni u gradu Alvar 1956 godine, podseća Independent.

U ovom talasu vrućine stotine ljudi je umrlo od posledica dehidracije i toplotnih udara. Opustošena su polja u više od 13 indijskih država zbog čega su poljoprivrednici napustili svoja imanja i evakuisali se u veće gradove.

Independent prenosi da toplotni talas, velika suša i sve veća nestašica vode utiče na kvalitet života više od 330 miliona ljudi.

Maj i jun su natopliji meseci u Indiji. Temperature u tim mesecima redovno prelaze 40 stepeni uoči monsunske kiše, ali je ozbiljnost ovogodišnje toplote bez presedana.

Indijski meteorolozi očekuju da će dolaskom oblaka krajem ove nedelje pasti temperatura, a očekuje se i kiša. Međutim, sledeći talas vrućina je najavljen već za početak juna. Meteorološki stručnjaci tvrde da uzrok ovih vrućina nije globalno zagrevanje već urbanizacija.

  • paf

    25.05.2016 00:58
    definitivno i vase vesti BLOK
    (Vrući) valjani asfaltbetoni
    - osnovno je tehnološko obilježje
    - miješanje asfaltne mase u miješalicama ("in plant" ili "in situ")
    - ugrañivanje asfaltne masa zbijanjem tj. valjanjem
    - vrući postupak proizv odnje (miješanja) i ugradnje (valjanja)
    - preporučene temperature skladištenja bitumena u
    spremnicima asfaltnog postrojenja 130C - 160 (najviše do 175C).
    - preporučene temperature asfaltne mješavine na izlazu iz
    asfaltne baze od 140C ± 10C do 170 ± 10C (najviše do 180C)
    - preporučene temperature asfaltne mješavine na mjestu
    ugradnje od 130C ± 10C do 160 ± 10C (najniža 110C)
    - duljina prijev oza asfaltne mješavine najviše oko 70 km
    vrijeme prijevoza najv iše na 1,5 sat od trenutka prhvata na
    asfaltnoj bazi

    zbog ovako retardiranih vesti koje pisete idete i vi na blok kao i sve ostale debilne online vesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet