Nadežda Savčenko stigla u Ukrajinu

Ukrajinski pilot Nadežda Savčenko vratila se danas u Kijev posle skoro dve godine povedene u zatvoru u Rusiji, dok su u Moskvu vraćena dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdili su da je avion iz Rostova na Donu, u kojem je bila Nadežda Savčenko, sleteo danas na kijevski aerodrom.

Savčenko je odmah po dolasku na kijevski aerodrom rekla da je spremna da se "ponovo žrtvuje na bojnom polju za Ukrajinu", preneo je Frans pres.

"Veliko hvala svima jer ste se borili za mene. Da niste digli glas, političari bi ćutali", rekla je rekla je vidno umorna Savčenko novinarima.

Predsednik Porošenko je danas izjavio da će, na isti način kako je oslobodio Nadežu Savčenko, vratiti poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i istočni deo Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

"Kako smo dobili oslobađanje Nađe, tako ćemo vratiti Donbas i Krim", rekao je Porošenko na kratkoj svečanosti na kojoj je Savčenkovu odlikovao medaljom "Heroja Ukrajine".

Savčenko je oslobođena iz ruskog zatvora na osnovu dogovora o njenoj razmeni za dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini, Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva. Ruska državna televizija je danas objavila snimak dolaska Aleksandrova i Jerofejeva na aerodrom u Moskvi.

Nadežda Savčenko je marta godine u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog navodne umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine 2014.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.