Šef policije u Poljskoj mejlom poslao poverljive podatke o NATO samitu

Šef Glavnog štaba poljske policije Valdemar Šulc smenjen je zato što je najobičnijim mejlom poslao na adrese 60 institucija poverljive planove obezbeđenja samita NATO u Varšavi 8. i 9. jula.
Tu su bili svi detaljni podaci, između ostalog precizni raspored pirotehničkih kontrola i provera s vremenima i trasama kretanja šefova država i vlada članica NATO.
 
"Šef Generalnog štaba je smenjen. Planovi su sada izmenjeni da možemo da garantujemo bezbednost", kazao je za poljske medije ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Blaščak.
 
Skandal je otkrio list "Gazeta viborča", a gradske vlasti Varšave u kojoj vlada liberalna opozicija potvrdile su listu da je čak 12 činovnika videlo i pročitalo taj mejl sa planovima koje ne treba da vide nepozvane oči.
 
"S obzirom na rang samita, takva forma otvorenog mejla za kojom je posegla Glavna komanda poljske policije nas je začudila. Nema načina da se takav mejl zaštiti od nepozvanih, može da ga presretne svako. Preti opasnost da će neko saznati kako će biti obezbeđeni zvaničnici", kazao je "Gazeti viborčoj" jedan od predstavnika gradskih vlasti Varšave.
 
U mejlu na adrese 60 institucija koje su uključene u obezbeđenje samita NATO stigao je precizani detaljan opis obezbeđenja samita na nekoliko desetina stranica. U mejlu su precizni rasporedipirotehničkih kontrola, plan razmeštanja policijskih snaga, vojske, agenata državnog obezbeđenja kao i tačni datumi i vremena kretanja i premeštanja šefova država i vlada.
 
Na samit NATO u Varšavu 8. i 9. jula doći će i američki predsednik Barak Obama.
 
"Poslali su takav nezaštićen mejl bez obzira na to što je armija mnogo puta upozoravala da moraju da se poštuju pravila bezbednosti prilikom priprema", kazao je povodom skandala poljski ministarodbrane Antoni Maćerevič a da se kazni krivac zatražio je i predsednik Poljske Andžej Duda.
 
Glavna komanda policije prvo je pokušala da zataška skandal ali nakon intervencije šefa države i nadležnih ministara šef Generalnog štaba policije prinuđen je da podnese ostavku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet