Hag: Župljaninu i Stanišiću po 22 godine zatvora

Haški tribunal potvrdio je presudu od po 22 godine zatvora bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

Oni su nepravosnažno osuđeni za progon nesrpskog stanovništva, prenosi N1 BiH. To je konačna presuda.

Žalbeno veće potvrdilo je zaključke Pretresnog veća da je Stanišić značajno doprineo ostvarivanju udruženog zločinackog poduhvata (UZP). Žalbeno veće potvrdilo je osudu Župljaninu za istrebljivanje kao zločin protiv čovečnosti.

Žalbeno veće odbacilo je žalbe Stanišića i Župljanina u celosti i potvridio osuđujuće presude.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013, Tribunal je Stanišića i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora, piše BIRN.

Obojica su bili proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje. Ta krivična dela, prema presudi, počinjena su nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci.

Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene. S druge strane, haški tužioci su u žalbi naveli da su prvostepene kazne neprimerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

Obojica su nepravosnažno proglašeni krivim za zločine počinjene u dvadesetak opština širom BiH, u okviru udruženog zločinackog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet