Estonija preuzima predsedavanje EU umesto Britanije

Estonija će preuzeti rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom koje je Britanija trebalo da preuzme sledeće godine, ali je odustala posle prošlomesečnog referenduma na kojem su građani podržali Bregzit, izjavio je danas portparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Portparol je u saopštenju naveo da za to postoji "široka saglasnost" među ambasadorima EU, kao i da će ova odluka uskoro biti i potvrđena, preneo je AFP.

Britanija je posle referenduma odustala od predsedavanja Evropskom unijom, koje je trebalo da preuzme sledeće godine, a ambasadori EU tokom dana treba da donesu odluku koja će je zemlja zameniti.

Kancelarija britanske premijerke Tereze Mej je o toj odluci sinoć u telefonskom razgovoru obavestila predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Premijerka je odlučila da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da odustane od rotirajućeg predsedavanja Savetom, koji je trebalo da obavlja u drugoj polovini 2017. godine, uz objašnjenje da bi Britanija za svoj prioritet trebalo da postavi pregovore o izlasku iz Evropske unije", izjavila je portparol premijerkine rezidencije u Dauning Stritu.

"Donald Tusk je pozdravio brzu odluku premijerke po tom pitanju, koja će omogućiti Savetu da na vreme preduzme alternativne mere", istakla je portparolka.

Predsedavanje Savetom svakih šest meseci obalja druga država članica Unije, a ambasadori EU će se kasnije tokom današnjeg dana sastati da odluče koja zemlja će zameniti Veliku Britaniju.

Slovačka trenutno predsedava EU, a od 1. januara 2017. predsedavanje preuzima Malta.

  • Zivan

    21.07.2016 02:19
    Ne zna se ccija politika je visse proamericcka, britanska ili estonska...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.