Zurof: Poništenje presude Stepincu je sramno

Odluka zagrebačkog županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Stepincu je apsolutno sramna i užasna i njom se želi promeniti istorija, izjavio je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, Efraim Zurof.
Kako je naveo, "ovom presudom žžele se oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, koji je hvalio njeno uspostavljanje i koji je služio kao sveštenik njenom vođstvu".
 
"Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile. Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao da spasi pokrštene Jevreje ili polujevreje, ali on je to uspeo samo u maloj meri. To ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj. Ovo je apsolutno loša odluka, za koju se nadamo da će biti promenjena na višem sudu", istakao je Zurof.
 
"Ono ššto je veoma tipično za neke stvari koje se deššavaju u istočnoj Evropi, jesu tendencije da se promeni istorija Drugog svetskog rata. To je veoma opasno, takve tendencije se moraju zaustaviti i mi se jako trudimo da to zaustavimo", naglasio je Zurof.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.