Samoubica iz Nemačke delovao u ime Islamske države

Policija je u stanu Sirijca, koji se razneo u baru u nemačkom gradu Ansbahu i ranio 15 ljudi, pronašla video snimak u kom se on zaklinje na vernost Islamskoj državi (ID).

Visoki bezbednosni zvaničnik Joakim Herman rekao je novinarima da je samoubica na snimku na arapskom jeziku najavio "osvetu" i napad u Nemačkoj. Herman je naglasio da pronađeni dokazi ukazuju da je samounica bio inspirisan islamskim ekstremizmom i da je najverovatnije izvršio teroristički napad.

U stanu migranta iz Sirije pronađeno je više video snimaka "salafističkog sadržaja", benzin, razne hemikalije i druge supstance koje se mogu koristiti za pravljenje bombe.

Muškarac star 27 godina, koji se razneo u baru u nemačkom gradu Ansbahu, trebalo je da bude deportovan u Bugarsku, saopšili su nemački zvaničnici.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer naredio je povećano prisustvo bezbednosnih snaga na aerodromima, železničkim stanicama i drugim javnim mestima posle serije napada. Mezijer je takodje apelovao na građane da ne paniče.

"Normalno je da su ljudi zabrinuti i da se pitaju da li treba da menjaju svoju rutinu. Odgovor je ne, moramo da nastavimo da živimo slobodno", rekao je on.

Islamska država preuzela je danas odgovornost za samoubilački napad u Ansbadu, javila je islamistička agencija Amak. U saopštenju se navodi da je napad počinio jedan od boraca Islamske države, kao i da se izvršilac odazvao pozivu da napada zemlje koje učestvuju u napadima protiv džihadista u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet