FOTO: Razneo se bombom ispred restorana u Nemačkoj, 12 povređenih

Jedna osoba je poginula, a 12 je povređeno u eksploziji bombe koju je u petak oko 22 časa po lokalnom vremenu aktivirao sirijski azilant u bavarskom gradiću Ansbah.

U eksploziji je poginuo samo bombaš-samoubica, 27-godišnji sirijski azilant, dok je od 12 povređenih troje u teškom stanju. Incident se dogodio ispred vinskog podruma u blizini ulaza na muzički festival pod otvorenim nebom na kojem je u tom trenutku bilo oko 2.500 ljudi.

Prema rečima bavarskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Hermana, eksploziv se nalazio u ruksaku napadača i detonacija je izazvana namerno. Eksplozivu su dodati razni komadi metala koji pri detonaciji deluju kao geleri.

Počinilac je prethodno pokušao da uđe na festival, ali je odbijen jer nije imao kartu.

Prema saznanjima policije, postojao je samo jedan počinilac – 27-godišnji Sirijac koji je pre dve godine došao u Nemačku tražeći azil. Njegov zahtev je odbijen pre godinu dana, i od tada je imao takozvani "Duldung" – trpljeni status, odnosno zaštitu od deportacije s obzirom da u njegovoj domovini vlada rat. Živeo je u jednom izbegličkom domu u Ansbahu, gradiću od 40.000 stanovnika tridesetak kilometara zapadno od Nirnberga. Prema rečima ministra, Sirijac je "bio poznat policiji", ali detalji nisu navedeni. Čovek je već dva puta pokušao sebi da oduzme život i zbog toga je bio i na psihijatrijskom lečenju.

Festival je prekinut, a policija je najpre sa oko 200 pripadnika blokirala širi centar grada.

Ovo je četvrti napad u Nemačkoj u samo sedam dana. Prošlog ponedeljka je 17-godišnji Avganistanac sekirom i nožem napao putnike regionalnog voza i jednu prolaznicu pre nego što ga je policija usmrtila. U petak je 18-godišnji Nemac iranskog porekla u Minhenu ubio devetoro uglavnom mladih ljudi, a zatim i sebe. U nedelju je 21-godišnji Sirijac u Rojtlingenu mačetom ubio 45-godišnju ženu i povredio petoro ljudi, a zatim je i sam teško povređen jer je tokom bekstva na njega naleteo automobil. Policija smatra da je napad došao posle nekakve svađe i da nema političku pozadinu.

      

  • ns

    25.07.2016 09:17
    provereno znam da u nemačkoj itekako još postoje sledbenici hitlera, štaviše paradiraju javno po ulicama a policija im obezbeđuje skupove, tako da nemci nemaju šta da se plaše, umesto merkelove dolazi onaj bavarac koji će da gleda kroz prste na "sređivanje" migrantske krize "po kratkom postupku", biće krvi a vala i treba da bude ako je neko gori od fašista onda su to ekstremni islamisti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.