Tursku u junu posetilo 40 odsto manje turista

Broj stranih turista koji su posetili Tursku u junu pao je za 40 odsto, na najniži nivo u ovoj godini.
Oko 2,43 miliona stranaca posetilo je u junu Tursku, što je za 40,86 odsto manje u odnosu na jun prošle godine, navodi se u saopštenju turskog ministarstva za turizam. Broj ruskih turista je smanjen za 93,1 odsto u junu u odnosu na isti period lani, dok je u prvoj polovini godine pao za 87,36 odsto.
 
Broj iranskih turista je, pak, porastao za 8,26 odsto u odnosu na jun 2015. godine. Iran je međutim nedavno obustavio prodaju turističkih aranžmana za Tursku posle vojnog puča u toj zemlji.
 
U najnovijim podacima nisu uzeti u obzir teroristički napad od 28. juna na glavnom istanbulskom aerodromu i pokušaj vojnog puča od 15. jula, koji su verovatno dodatno uznemirili turiste. Pad broja turista će zabrinuti većinu radnika u turskom turističkom sektoru, koji je prošle godine generisao prihode od 35,1 milijarde dolara.
 
Nedavno otopljavanje odnosa Ankare i Moskve, koji su se pogoršali u novembru prošle godine nakon turskog obaranja ruskog vojnog aviona, moglo bi da, prema ocenama analitičara, doprinese porastu kasnih turističkih rezervacija za Tursku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet