Suspendovana zabrana burkinija u francuskom gradu

Najviše administrativno telo Francuske je suspendovalo zabranu burkinija u gradu Vilnev Lube, blizu Nice, nakon žalbe aktivista za ljudska prava.

Radi se o trenutnoj suspenziji, a konačna odluka o zabrani će biti doneta kasnije.

Dve organizacije za ljudska prava uz obrazloženje da su zabrane diskriminišuće, podnele su žalbu Savetu države sa zahtevom da se obore te zabrane. Slučaj se tiče zabrane u gradu Vilnev-Lube, ali bi odluka mogla biti smatrana presedanom za druge gradove.

Liga za ljudska prava i Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj navode da zabrane predstavljaju kršenje osnovnih sloboda na oblačenje, versko izražavanje i kretanje.

Pravnici dve grupe za zaštitu ljudskih prava žalili su se na legalnost odluke gradskih vlasti koje su zabranile žensku odeću za plivanje koja potpuno prekriva telo, tvrdeći da ona krši osnovna ljudska prava, kao i da su gradonačelnici prekoračili svoja ovlašćenja, govoreći ženama šta smeju da oblače na plaži.

Advokat Patris Spinosi ispred Lige za ljudska prava rekao je novinarima da današnja odluka suda predstavlja presedan i da i drugi gradonačelnici treba da je poštuju, prenosi AP. On je, takođe, dodao da žene koje su kažnjene novčanom kaznom zbog nošenja burkinija mogu da se žale, na osnovu današnje odluke.

U Vilnev-Lubeu se zabranjuje da ljudi na plažama nose odeću koja ne poštuje načela sekularizma, zdravstvene i bezbednosne propise, kao i dobre moralne standarde. Kao i drugim gradovima ni u propisu u Vilnev-Lubeu se eksplicitno ne spominje reč "burkini".

Zabrana burkinija na plažama u nekoliko francuskih gradova izazvala je brojne kontroverze i debate. Francuska vlada je podržala zabranu burkinija, ali je kritikuju levičari i aktivisti za ljudska prava.

  • Carls Tejlor

    26.08.2016 23:27
    Steta, steta, ostaje zal sto su braca Francuzi skrenuli sa pravog puta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet