Hakan Šukur izbrisan iz istorije turskog fudbala zbog Erdoganove vlasti

Fudbalski savez Turske i Galatasaraj, pod pritiskom Erdoganove vlasti, morali su da izbrišu najboljeg strelca u istoriji fudbala te zemlje iz svih zvaničnih dokumenata. Niko nije dao 228 golova za Galatu!

Fudbalski savez Turske izbrisao je sve što ima ikakve veze sa jednim od najboljih fudbalera kojeg je ta zemlja imala – Hakanom Šukurom. Savez je uklonio sve dokumente i materijale koji su u vezi s bivšim reprezentativcem, za kojim je nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji raspisana poternica i izdat nalog za hapšenje.

Uklonjene su sve fotografije Šukura u kompleksu nacionalnih reprezentacija 'Hasan Dogan' u Istanbulu. Takođe, u muzeju, gde su izložene fotografije svih reprezentativaca turskog nacionalnog tima, više se ne nalazi fotografija Šukura.

Pritisku iz vrha vlasti morao je da se povinuje i Galatasaraj, koji je pokrenuo postupak za izbacivanje svoje legende iz kluba. Šukur je odigrao 392 utakmice za Galatu i dao 228 golova, što ga čini verovatno najvažnijim fudbalerom u istoriji najpopularnijeg turskog kluba. Ime Šukura uklonjeno je i sa pločnika u gradu Edirneu.

Grad Edirne, koji se nalazi na zapadu Turske, 2012. godine pokrenuo je projekat kojim je određen pločnik u centru grada gde se pišu imena najboljih igrača četiri velika turska kluba - Fenerbahče, Galatasaraj, Bešiktaš i Trabzonspor. Na pločniku se nalazilo i ime Šukura, ali je odlukom gradske vlasti u sredu uklonjeno.

U okviru istrage protiv organizacije FETO, koja se smatra odgovornom za pokušaj državnog udara 15. jula, uhapšen je Šukurov otac Selmet Šukur. Ranije je objavljeno kako su turske vlasti izdale nalog za hapšenje Šukura zbog veza s Fethulahom Gulenom, koji se tereti da je organizator pokušaja puča.

Vlasti su u nalogu za hapšenje bivšeg fudbalera navele da se tereti za "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji". Sud je naredio i zaplenu imovine oca i sina.

Šukur, koji je napustio Tursku prošle godine, igrao je za nekoliko evropskih klubova i bio je najbolji strelac turske reprezentacije u međunarodnim takmičenjima.

  • Zeleni Jova

    29.08.2016 11:04
    Orvel?
    N E M O G U D A V E R U J E M!
    O.o
  • hm

    29.08.2016 10:48
    Ovo je ozbiljna patologija jednog društva.
  • Perica

    29.08.2016 10:05
    Diktator za udžbenike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet