Danas referendum u Republici Srpskoj, glasa se i na biralištima u Srbiji

U Republici Srpskoj danas će biti održan referendum, prvi u dejtonskoj BiH, na kojem će se građani izjasniti da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mesta. Glasa se od 7 do 19 časova.

Na pet biračkih mesta državljani RS, koji budu zatečeni u Srbiji u nedelju, moći će da se izjasne u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći. Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moći da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Referendum će biti održan u atmosferi veoma podignutih tenzija na relaciji Banjaluka - Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavi sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Malo koje političko pitanje je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata izazvalo tenzije tolikih razmera kao što je to odluka zvanične Banjaluke da održi predstojeći referendum. Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH. Oni su pozvani da bojkotuju referendum.

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. 12.avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj.

Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan. Imajući u vidu značaj slave u ispovedanju religije pravoslavnih Srba, obeležavanje ovog datuma dodatno dobija na težini.

Referendum se održava nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da on nije u skladu sa Ustavom BiH, jer je to dan kada se obeležava pravoslavni verski praznik - Sveti Stefan.

Zvaničnici Srpske pozvali su građane da referendum prođe mirno i da ne bude ekscesa. Poručili su i da ako neko neće da izađe i da se izjasni, to treba rauzmeti kao njegov stav i poštovati ga. 

  • Vojvodina Republika

    25.09.2016 15:00
    Za ovog koji hoce da crknem
    цркните
    Сада ће лале да позелене јер фала Богу има нас доста у НС !

    Evo, zelim tebi i svima koji ste dosli iz RS, RSK i ostalih "zapadnih srpskih zemalja" da glasate danas i da se tamo vratite sutra, a moze i veceras, ne pravim pitanje.
    Danas da uspe referendum za Republiku Srpsku, a sutra za Republiku Vojvodinu.
    Vojvodine ce biti koliko bude bilo borbe za nju, a Srpske isto tako....
  • Ники

    25.09.2016 13:19
    ха ха
    Neko
    Не само да останемо него смо донели цивилизацију и да се и они мало едукују и цивилизују па 21 век је
  • ја

    25.09.2016 13:15
    Гласао
    Frodo
    Живим на Салајци тако да ми је улица уз кућу ,чисто да знаш!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet