Od šverca migranata zarada šest milijardi dolara, Turci glavni među krijumčarima

Dok je evropska javnost sa zaprepašćenjem saznala da se kod obala Egipta ponovo udavilo 163 migranta, a nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da će i s Egiptom i nekim afričkim zemljama EU sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom.

Europol, policijska agencija EU, takođe je obelodanila da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara, da se "veliki deo prometa tog novca odvija ilegalnim bankarskim kanalima, ali organizovani kriminal, krijumčari široko koriste i legalni biznis s novcem".

Turci su najbrojniji među 40.000 organizovanih kriminalaca koji švercuju migrante, a među njima su i Bugari, Egipćani, Sirijci, Iračani, Poljaci, Pakistanci, Rumuni, Tunižani, Srbi i stanovnici Kosova.

Ima 230 "žarišta", mesta preko kojih se švercuju migranti u Uniju, a glavne "vruće tačke" izvan EU su Izmir, Istanbul, Misrata, Tripoli, Bengazi, Aman, Bejrut, Alžir, Kazablanka, Oran i Kairo.

"Vruće tačke" unutar Evropske unije su, kazuju podaci Europolovog centra za suzbijanje ilegalne imigracije: Atina, Solun, Kale, Pasau, Beč, Budimpešta, Minhen, Rim, Torino, Milano, Zebriž, Pariz, Madrid, Stokholm, Varšava i Hamburg.

Angela Merkel, na skupu zemalja "balkanske rute izbeglica" juče održanom u Beču, koji nije dao nikakve opipljive rezultate, rekla i da će EU agencija za zaštitu spoljnih granica Fronteks poslati osoblje i na grčko-makedonsku granicu, dok je austrijski kancelar Kristijan Kern naglasio da EU "mora obezbediti svoje spoljne granice, jer moramo biti mi ti koji odlučujemo ko dolazi u Evropu, a ne krijumčarske organizacije".

Policijska agencija EU je navela da su, posle zatvaranja "zapadnobalkanske rute" za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu veštinu u prilagođavanju i, "uz znatno veće cene usluga", otvorile nove puteve iz severa Afrike, mada brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

Egipatske vlasti i vlasti država na severu Afrike imaju podatke da samo u Egiptu sada ima pet miliona ilegalnih imigranata, na obalama Libije 400.000 migranata, iz zemalja tog područja koji čekaju da se dokopaju Evrope i da je među njima sve više maloletne dece koja su žrtve seksualnog nasilja i svakojakog tlačenja.

Egipatski zvaničnici su rekli da se za odlazak nekog migranta, uključujući decu, u EU krijumčarima plaća između 3.000 i 5.000 dolara.

Utvrđeno je i da "teroristi moguće koriste sredstva od šverca migranata da bi postigli svoje ciljeve" i da "je sve veća opasnost da strani teroristički borci iskoriste priliv migranata da bi ušli u Evropsku uniju". Takođe je ukazano na činjenicu da je "korupcija ključni činilac za krijumčaranje migranata" i da su "tipični primeri korupcije podmićivanje policajaca i carinika da bi se omogućio prelazak granica bez provere".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.