Konačni rezultati referenduma: 99, 81 odsto podržalo Dan RS

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je danas da je na referendum o Danu Republike Srpske izašlo 680.116 građana s pravom glasa ili 55,77 odsto birača.

Na referendumu je 677.721 ili 99,81 odsto birača zaokružilo "da", odgovarajući na referendumsko pitanje – da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan Republike Srpske, dok se protiv izjasnio 1.291 glasač ili 0,19 odsto.

Karan je naveo da je bilo 2.264 nevažećih listića, a važećih 679.012. Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana.

Karan je rekao da je na referendumu glasala natpolovična većina građana sa pravom glasa, zbog čega je, s obzirom na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, referendum sproveden uspešno i proglašen punovažnim.

On je još naveo da je i obeležavanje Dana RS 9. januara na referendumu dobilo podršku građana.

Karan je rekao da se radi o prvim nezvaničnim preliminarnim rezultatima referenduma, koji će biti dostavljeni Narodnoj skupštini RS i najkasnije u roku od mesec dana biti objavljeni u Službenom glasniku RS.

Prema njegovim rečima, referendum je prošao bez incidenata, a Republička komisija za sprovođenje referenduma do sada nije dobila nikakve žalbe na moguće nepravilnosti prilikom održavanja referenduma.

Osim u RS, referendum o Danu republike održan je u predstavništvima RS u Srbiji, Moskvi, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Austriji i Holandiji.

  • Statističar

    26.09.2016 19:18
    Pravi podatak
    Prava informacija treba da glasi da je ZA glasalo oko 55 procenata građana Republike Srpske.Podatak o procentu pozitivnih glasova u odnosu na broj izašlih na glasanje stvara pogrešnu sliku (koja odgovara Dodiku)da su skoro svi građani Rep Srpske glasali ZA što nije tačno.Ali eto šta je statistika kad se upotrebi u političke svrhe.Ko je ono rekao postoji laž,velika laž i statistika.(mark Tven možda.)
  • Mile

    26.09.2016 13:49
    Zar samo 99,80% Za. Mi ne priznajemo ništa ispod 104% Za.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.