Češku niko ne zove po njenom novom imenu

Šest meseci nakon što je usvojen zakon o promeni imena Češke Republike u Čekija, stanovnici centralne Evrope ovu državu i dalje nazivaju starim imenom.

Predsednik Miloš Zeman, premijer i predsednici oba doma parlamenta Češke odobrili su u aprilu ove godine upotrebu naziva Čekija umesto Češka Republika u inostranstvu i UN sa ciljem da se strancima olakša korišćenje českih proizvoda. 

Ipak, šest meseci nakon uvođenja ove velike promene, postalo je jasno da ta ideja neće moći tako lako da zaživi.

"Malo je zbunjujuće. Češku niko ne zove Čekija, ne znam zašto. Ljudi su već navikli na naziv Republika Češka, tako da smatram da bi i dalje trebalo da se držimo toga", rekao je Lukas Hasik, 40-godišnji softverski inženjer.

"Naziv je Republika Češka. Bilo bi lepo da ima i kraće ime, ali Čekija ne zvuči lepo. Zvuči suviše malo, ili kao neki dijalekt", rekao je Zdenek Ceh, 30-godišnji student sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Nesloga u vezi sa imenom potiče još iz 1992. godine, kada je bivša Čehoslovačka podeljena na Republiku Češku i Slovačku.

Profesor Jan Urban sa Njujorškog univerziteta u Pragu, bivši antikomunista, seća se da je u šali predložio da se nova nacija zove "Preostali-stan", kako bi opisao svoje ponovljeno istorijsko iskustvo nastajanja "ostatka" od države - prvo nakon izmena u okviru Habzburške monarhije, a zatim i nakon perioda Hladnog rata.

Naziv Boemija je odbijen jer je eksplicitno isključivao Moraviju i Češku Šleziju, a Čekija prvobitno odbijena iz sličnih razloga, s obzirom na to da je nastala kao derivat imena slovenskog plemena u 6. veku koje je naselilo Boemiju i usvojilo alternativni latinski naziv za svoju provinciju. Mnogi su takođe naveli da je ime suviše ružno, i da podseća na rusku Čečeniju.

Sad, kada je ponovo u upotrebi, mnogi Česi su besni jer smatraju da prlja ugled države i predstavlja neku vrstu sprdanja.

"Istorijski posmatrano, naziv Čekija ima smisla. Ali, stanovništvo i dalje koristi naziv Češka Republika. Ne možete menjati jezik zakonom; on je kao ćivi organizam. Samo lingviste i nacionaliste brine ova promena. Kada svojim prijateljima spomenem Čekiju, zbijamo šale na njen račun. Nikad ne koristimo taj naziv", rekla je Eliska Cmejrkova, profesorka češkog jezika u jednoj velikoj iseljeničkoj zajednici u Pragu.

  • Bora

    26.10.2016 13:00
    Skraćeni naziv Republike Češke u srpskom je Češka, a ne neka Čekija ili Čehija.
  • Milan

    26.10.2016 09:39
    Skraćeni naziv bi (po svakoj logici) na srpskom trebalo da se transkribuje kao Čehija, ne Čekija (ni dosad ih nismo zvali Čečka republika).
  • knez

    25.10.2016 12:55
    Nemci Češku izgovaraju "Čehien" (Tschechien - od Tschechische Republik), Turci za Srbiju kažu "Sırbistan" (Sırbistan Cumhuriyeti), imena su tu, ništa novo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.