Milo Đukanović napustio sve funkcije, Duško Marković kandidat za premijera

Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako Demokratska partija socijalista dobije mandat za sastav Vlade, zameniti visoki funkcioner te stranke Duško Marković.

Glavni odbor DPS danas će odlučiti o predlogu stranačakog Predsedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

Kandidaturu Markovića Predsedništvo je utvrdilo na sinoćnoj sednici i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović tokom predizborne kampanje, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer se ocenjivalo da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima. Ovaj put, nema sumnje, Đukanović odlazi sa državnih funkcija, mada ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsednika Crne Gore, na predsedničkim izborima 2018. godine.

Marković je rođen 6. jula 1958. godine u Mojkovcu. Završio je pravni fakultet, a radnu karijeru započeo je u rodnom gradu, gde je bio i predsednik Skupštine opštine Mojkovac. Kasnije je obavljao funkciju generalnog sekretara Vlade Crne Gore, a pet godina je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost. Od 2010. godine obavlja funkciju potpredsednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i ministra pravde.

Marković je zamenik predsednika Demokratske partije socijalista. Na izborima 16. oktobra, DPS je dobio 36 poslaničkih mandata, ali partija sama ne može formirati Vladu. Stoga računa na, kako ističe, "prirodne partnere", stranke koje u crnogorskom parlamentu zastupaju interese manjinskih zajednica.

Sa njihova četiri poslanika i dva poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, koji će sigurno prihvatiti koaliciju, DPS bi imao većinu sa 42 poslanička mesta, od 81 koliko broji crnogorska skupština.

  • Seljober i

    26.10.2016 22:18
    Kleptomančina
    Da nije od još nečeg bolestan?
  • WESTI

    26.10.2016 13:59
    Zalosno kako ovakva seljacina moze da bude na vlasti i dalje uprkos svim prijavama i Taijanske policije o kradjama i prodaji cigareta droge itd.

    Ma dosta vise primitivaca na ovakvim pozicijama. Dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.