Do 2020. nestaće dve trećine živog sveta na Zemlji?

Brojnost različitih vrsta biljnog i životinjskog sveta mogla bi do kraja ove decenije da se smanji za čak 67 odsto u odnosu na njihovu brojnost od pre pola veka, navodi se u danas objavljenom "Izveštaju o živoj planeti 2016" Svetske fondacije za prirodu (WWF).

Prema najnovijem izveštaju objavljenom na sajtu WWF, populacije riba, ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca manje su za 58 odsto u odnosu na 1970. godinu. Ovakav globalni trend sugeriše da degradiramo prirodne ekosisteme na nivou koji do sada nije zabeležen u ljudskoj istoriji, dodaje se.

"Tokom naših života divlje vrste nestaju do sada neviđenom brzinom", izjavio je generalni direktor WWF -a Marco Lambertini. To je, kako ističu u Fondu, prvenstveno posledica ljudskih aktivnosti na planeti Zemlji.

Stoga ta organizacija poziva na neophodne promene globalnih sistema za proizvodnju hrane i energije u svrhu opstanka vrsta i ekosistema širom sveta. Lambertini ističe da je biološka raznovrsnost temelj zdravih šuma, reka i okeana.

"Nestanu li vrste, ekosistemi neće moći da nam obezbede čistu vodu, vazduh, hranu i klimatske uslove koje nam sada pružaju. Imamo sve mogućnosti da rešimo to pitanje i moramo početi odmah da ga rešavamo ako želimo da sačuvamo planetu radi našeg ličnog opstanka i boljitka", rekao je Lambertini.

Trenutno poljoprivredne površine zauzimaju oko trećine ukupne površine Zemlje i njihovo navodnjavanje čini skoro 70 odsto potrošnje vode. U “Izveštaju o živoj planeti” predlažu se i rešenja za promenu načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu kako bismo osigurali da se ceo svet hrani na održiv način.

Izveštaj je usmeren i na temeljne promene globalnih energetskih i finansijskih sistema koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe u pogledu održivosti budućih generacija. Izveštaj WWF-a pokazuje da moramo razmisliti o načinu na koji proizvodimo, konzumiramo, merimo uspeh i cenimo životnu sredinu.

Izveštaj WWF o živoj planeti priprema se na svake dve godine kao sveobuhvatna studija o stanju svetske biološke raznovrsnosti i zdravlju planete. Dajući pregled stanja o zdravlju naše planete i uticaju ljudskih aktivnosti na planetu, nudeći moguća rešenja, namena izveštaja je takođe i da pruži podršku vladama, zajednicama, preduzećima, kompanijama i organizacijama za donošenje odluka o korišćenju i zaštiti resursa planete.

  • Veganka

    28.10.2016 18:33
    @Realista

    Ne, sve pojedoše lešojedi tj. goveda i druge farmske životinje zbog čije ishrane se uništavaju šume da bi se pretvorile u pašnjake. Pritom, farming i industrija mleka, mesa i jaja su najveći zagađivači (zvanična stratistika UN).
    Dokumentarac "Cowspiracy" sa prevodom
    http://www.veganinkvizicija.com/filmovi-i-predavanja/kravera/

  • Realista

    28.10.2016 07:37
    Vegani sve pojedoše
  • Liman 3

    27.10.2016 22:26
    nadajmo se
    iz sve snage da ce najvise nestati ljudske vrste i to one primitivne sto svaki dan moram da vidim i cujem oko sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet