Brazil šalje vojsku komaraca mutanata u rat protiv Zika virusa

Već početkom sledeće godine naučnici planiraju da "puste" pravu vojsku sastavljenu od miliona modifikovanih komaraca u Brazilu i Kolumbiji kako bi suzbili opake epidemije poput one koju uzrokuje virus Zika.

Ovaj projekat je finansiran s 18 miliona dolara, pri čemu su novac dale i međunarodne grupe donatora, među kojima se preko svoje fondacije nalazi i Bil Gejts.

Vojska modifikovanih komaraca inficirana je bakterijom Wolbachijom koja smanjuje mogućnost širenja virusa na ljude, javlja Bi-Bi-Si. Ta bakterija se inače pojavljuje u prirodi i inficira 60 posto insekata širom sveta, ali ne šteti ljudima. Bakterija obično ne inficira vrstu komaraca (Aedes aegypti) koji su najvećim delom odgovorni za širenje Zike, denga groznice i cikungunije.

Zahvaljujući naporima naučnika koji su radili na programu eliminacije denge, pronađen je način unošenja bakterije i u tu vrstu komaraca. Wolbachia se nakon ubrizgavanja takmiči s virusima denge i Zike oko resursa potrebnih za replikaciju i pobeđuje ih, što otežava ovim virusima prenos na ljude. Komarci inficirani ovom bakterijom razmnožavaju se s neinficiranim komarcima i tako prenose bakteriju novim generacijama komaraca.

Naučnici su testirali učinak Wolbachije proteklih šest godina na manjim područjima u Brazilu, Kolumbiji, Australiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet