Amerikanci danas biraju novog predsednika

U Sjedinjenim Američkim Državama danas će biti održani predsednički izbori na kojima će se 225 miliona Amerikanaca sa pravom glasa odlučiti između demokratskog kandidata Hilari Klinton i republikanskog Donalda Trampa.
Mediji ocenjuju, pozivajući se na ankete, da izbori nikad nisu bili neizvesniji, a najnovija anketa pokazuje da je Klintonova u vođstvu za tri procentna poena u odnosu na Trampa. To istraživanje je pokazalo da Klintonova uživa naklonost 44 odsto ispitanika, dok je Trampu naklonjeno 41 odsto.
 
Među ostalim kandidatima, libertarijanski kandidat Geri Džonson ima podršku četiri odsto ispitanika, za dva odsto više nego kandidatkinja Zelene stranke Džil Stajn.
 
Istraživanje javnog mnjenja koje su krajem prošle nedelje sproveli "Vašington post" i TV stanica Ej-Bi-Si pokazalo je da Hilari Klinton vodi za pet procentnih poena u odnosu na Trampa (48-43), a prema juče objavljenoj završnoj anketi televizije En-bi-si-ja i "Vol strit džurnala", Klintonova beleži vođstvo od četiri odsto u odnosu na Trampa.
 
Odlazeći američki predsednik Barak Obama pozvao je demokrate svih etničkih pripadnosti da izađu na izbore za 45. predsednika SAD i daju glas Hilari Klinton, upozorivši da su na kocki sudbina Sjedinjenih Država i sveta. Na nedavnom skupu u Severnoj Karolini istakao je da je republikanski protivkandidat Donald Tramp pretnja teško stečenim građanskim slobodama.
 
Predizbornu kampanju obeležila je bespoštedna borba dvoje kandidata i stalne međusobne optužbe za nesposobnost, ali i afera ponovnog otvaranja istraga FBI-ja protiv Klintonove zbog sporne upotrebe privatnog i-mejla u službene svrhe. Kampanju su obeležile i Trampove sporne izjave o ženama, izbeglicama, kao i skandal u vezi sa tim da li je izbegavao plaćanje poreza, ali i tvrdnje da Rusija pokušava da utiče na ishod izbora.
 
Inače, glasa se u jednom krugu u svakoj od 50 američkih saveznih država i gradu Vašingtonu. Pobeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi Elektorskog (izbornog) kolegijuma, tela koje zapravo bira predsednika SAD-a. Kolegijum ima 538 članova. Savezne države su u izbornom kolegijumu zastupljene srazmerno broju stanovnika.
 
Kalifornija kao najmnogoljudnija američka država ima najviše elektora (55), a slede je Teksas (38), Njujork i Florida (po 29). Slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delavera, Vajominga ili Montane imaju samo po tri elektora.
 
Pobeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.
 
Neke države tradicionalno glasaju za demokrate, druge su za republikance, zbog čega se kandidati u kampanjama fokusiraju na onih desetak država koje od izbora do izbora menjaju stranu - među njima su najvažnije one sa najvećim brojem elektora poput Floride (29), Pensilvanije (20) i Ohaja (18).
 
Skot: SAD zainteresovane za Balkan
 
Predizborna kampanja pomno je praćena širom sveta, uključujući zemlje Balkana, koje najviše zanima šta će dolazak Klintonove ili Trampa na vlast značiti za ovaj region.
 
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat istakao je da su SAD još zainteresovane za Balkan, njegovu stabilnost, budućnost i razvoj kao i za pomirenje između zemalja u ovom regionu i smatra da posle izbora neće biti promena u politici SAD prema ovom regionu.
 
"Ta politika je bazirana na onome što je bilo pre četiri godine, pre deset godina - stabilnost, ekonomski rast, evroatlantske integracije za one koji ih hoće, evropske integracije za one koji hoće to, tako da neće biti promena", rekao je Skat.
 
On je, međutim, šaljivo primetio da bi kandidatkinji demokrata očito bilo drago što Srbi nemaju pravo glasa na predsedničkim izborima u SAD, nakon što je, tokom seminara na Kopaoniku, na njegovo pitanje za koga bi srpski studenti glasali kada bi mogli, većina podigla ruku za glas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.
 
A kome korisnici društvenih mreža u Srbiji daju prednost možete pročitati OVDE.
  • Bogdan

    08.11.2016 14:07
    Ajmo Tramp.
  • cwele

    08.11.2016 10:57
    Mislim da bi Tramp bio bolji po Srbiju.
  • Huncut

    08.11.2016 09:54
    Oce i ovi dobijati po 2 soma ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.