VIDEO: Donald Tramp novi predsednik SAD, Klinton priznala poraz

Republikanski kandidat Donald Tramp pobednik je predsedničkih izbora u SAD.
Nakon što je u Viskonsinu dobio 10 elektorskih glasova, on je prešao prag od neophodnih 270 glasova za pobedu.
 
 
CNN javlja da je Hilari Klinton pozvala Trampa i priznala poraz na predsedničkim izborima.
 
Tramp se obratio se svojim biračima i svim građanima SAD rečima da će služiti svim građanima Amerike.
 
"Žao mi je što ste čekali, ovo je komplikovan posao. Hvala vam mnogo. Upravo sam primio poziv od Klintonove... Čestitala nam je na pobedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borbi, snažno se borila", rekao je Tramp i poručio da će biti predsednik za sve građane SAD.
 
"Biću predsednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo doneli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrednih muškaraca i žena poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi", dodao je novi predsednik.
 
 
On je u daljem obraćanju rekao da će SAD postati najjača sila.
 
"Bili ste tako lojalni tokom ovog 18-mesečnog puta. Imamo sjajan ekonomski plan. Udvostručićemo rast i postati najjača sila. Istovremeno, razvićemo sjajne odnose s drugim zemljama. Nijedan san i izazov nisu preveliki. Amerika se više neće zadovoljavati ničim što je manje od najboljeg. Želim da poručim svetskoj zajednici: pošteno ćemo se odnositi prema svima. l ljudima drugih nacija poručujem: želimo saradnju a ne konflikte", rekao je Tramp.
 
Proglasivši pobedu Trampa, agencija AP ocenjuje da je on time pomrsio konce demokratskom kandidatu Hilari Klinton, koja je imala šansu da postane prva žena Bele kuće.
 
Nakon što je u Viskonsinu dobio 10 elektorskih glasova, on je prešao prag od neophodnih 270 glasova za pobedu.
 
EU: Biće nam teško s Trampom
 
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, nego sa prethodnom američkom administracijom. 
 
"Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsednika na slobodnim izborima", rekao je Šulc za radio "Evropa 1". "Moramo da poštujemo budućeg predsednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo", poručio je Šulc.
 
Tramp je izabran za 45. predsednika SAD i on je prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Beloj kući.  
  • Nesha taksista

    11.11.2016 07:15
    I sta sad?
    Prvo i osnovno - ovo je odluka americkog naroda na koju mi nismo mogli uticati. Meni su oboje odvratni i da sam tamo ne bih glasao ni za koga. Ne vidim razlog da se mi ovde svadjamo zbog toga. Ovo nece uticati na nas u Srbiji i najbolje bi bilo da euforicni odmah zaborave na to. I sam Tramp je naglasio da ce se mnogo vise baviti Amerikom nego svetom.
    Amerikanci su hteli promene i dobili su ih. Za ovaj rezultat je vise kriva Klintonova nego sto je Tramp zasluzan.
  • G

    10.11.2016 15:52
    @neumorni G - prođite i vi malo kroz podatke američkog cenzusa pa ćete valjda konačno da prekinete da lupetate. Imaginarnu cifru od milion Srba u SAD je lansirala jedino SPC, koja među komentatorima na ovim stranama često predstavlja otelotvorenje zla ali iz nekog razloga ako tim istim pojedincima odgovara za političko potkusurivanje, odjednom njihova izjava postaje verodostojna.
    Kakve veze ima to što su SAD prva ekonomija sveta usled čega su primamljivi za imigrante sa time da li je SAD zla imperija ili ne? Taksativno sam vam naveo zašto bivaju tako okarakterisane, ali to ne vredi, umislili ste nešto i spremni ste životom da to branite bez obzira na bilo kakve kontra-argumente. Ponavljam vam "gospodine", nijedna moja donacija u dobrotvorne svrhe mi ne daje pravo niti mandat da vašem detetu nekažnjeno prospem mozak na ulici.
  • Zoran , liman

    10.11.2016 12:43
    @DonJuan
    Ovima koji Trampa oslovljavaju sa "predsednice" najozbiljnije savetujem da potraze psihijatra jed su ozbiljno oboleli.

    Ko si ti da drugima delis lekcije ? Mogao bi i ti da potrazis pomoc psihijatra .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.