Policija čuva prodavnice kebaba u Poljskoj

Poljska policija počela je da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj, posle nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala ćevabdžinicu "Princ Kebab".
Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je ćevabdžinicu čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela R. zato što je bežao sa dve ukradene koka-kole. Grupa ljudi napala je i policiju i sinoć su se u tom gradu na severoistoku Poljske ponovili manji izgredi.
 
Policija je uhapsila jednog 25-godišnjeg Poljaka zato što je gađao kamenicama ćevabdžinicu i policiju ispred nje, ali nisu intervenisali kada su na bar i policajce letele plastične flaše. Policija je od ponedeljka popodne pojačala patrole ispred ćevabdžinica u celoj zemlji i dobila je naređenje da prati da li se ispred njih okuplja veći broj ljudi.
 
"Postoje bojazni da će krenuti napadi na Turke, Tunišane i druge sa Orijenta kao osveta za smrt mladića iz Elka. U ovakvim slučajevima nepotrebna agresija može da eksplodira neočekivano i munjevito. Ne možemo da krijemo da je moguć linč stranaca kao osveta i u drugima krajevima Poljske", rekao je izvor iz policije.
 
Ulje na vatru dolila je i izjava poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Blaščaka, koji je o grafitima mržnje protiv islama i muslimana na demoliranoj ćevabdžinici u Elku novinarima rekao da je to normalno i očekivano, zato što Poljaci vide šta se dešava i kako se ponašaju muslimani i izbeglice na Zapadu.
 
Antimuslimanske i antiizbegličke strasti u Elku nije smirila misa za ubijenog Danijela, ni apel katoličkih velikodostojnika i porodice da napadi prestanu. U trenutku kada je sveštenik apelovao na mir i razumevanje, neki od vernika su demonstrativno izašli sa mise.
 
Danijel R. je u novogodišnjoj noći zajedno sa drugom večerao u "Princ Kebabu", jelo su platili, ali je bez plaćanja uzeo dve flaše koka-kole, a 26-godišnji kuvar i 41-godišnji vlasnik ćevabdžinice potrčali su sa dva kelnera za njim. U tuči kuvar mu je zadao tri udara nožem, jedan u srce koji je bio fatalan, rekonstruisao je za poljske medije tragediju tužilac Vojćeh Piktel.
 
Pomoć nisu pozvali već su se vratili u ćevabdžinicu, a drug ubijenog mladića ubacio je kasnije u lokal petardu. Svu četvoricu uhapsila je policija, da bi u ponedeljak nakon obdukcije optužila za ubistvo samo kuvara i vlasnika.
 
Već u nedelju uveče izbili su neredi, masa od nekoliko stotina Poljaka demolirala je ćevabdžinicu, napala policajce, a uhašeno je 28 najagresivnijih izgrednika starosti od 17 do 50 godina. Većina njih, kako je saopštila policija, bila je pijana.
 
U nedelju je podmetnut požar u stanu vlasnika "Princ Kebaba", a demoliran je i butik njegove devojke u istoj zgradi.
  • maka

    03.01.2017 15:32
    maka@kamaka.rs
    4 na 2 ,obavezna upotreba noza i onda svali krivicu na ministra policije. Koja zamena teza - covek je samo izneo cinjenice i zbog toga ga valda treba spaliti, Pretpostavljam :( Zalosno :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.