Konfuzija u Turskoj: Ne zna se ko je napadač iz noćnog kluba

Kirgistanac Jahe Mašrapov, koga su brojni svetski mediji označili kao ubicu iz istanbulskog kluba Reina, nije kriv za zločin, prenosi agencija Akipres.
Mašrapov je u izjavi za kirgistansku agenciju rekao da jeste bio u Istanbulu tokom novogodišnjih praznika, kao i da ga je policija ispitivala, ali da je pušten kući.
 
Ove informacije su unele dodatnu zbrku u istragu o smrtonosnom novogodišnjem napadu, ali i ponovo ukazale na to da mediji širom sveta jure za senzacijom i objavljuju neproverene vesti.
 
Brojni turski, ali i neki svetski mediji kao što je italijanska "Republika", "Skaj", "Bazfid", objavili su sliku prve strane kirgistanskog pasoša Jahe Mašrapova na kojoj se vidi njegova fotografija. 
 
"Bio sam na poslovnom putu. Stigao sam iz Biškeka u Istanbul 1. januara, a kada sam obavio posao, vratio sam se na aerodrom da se ukrcam na povratni let. Policija me je zaustavila, ispitivali su me sat vremena, zbog čega je let kasnio, a zatim su se izvinili, rekli da ličim na osobu sa poternice i pustili me", naveo je Mašrapov.
 
Iako su mediji insistirali na tome da je napadač identifikovan, turski zvaničnici nisu potvrdili da je on napadač iz kluba "Reina", dok su bezbednosne službe Kirgistana saopštile samo da su u kontaktu sa turskim vlastima i da "proveravaju navode da je državljanin te zemlje učestvovao u napadu". 
 
"Nemam pojma ko je počinilac, niti znam kako je moj pasoš dospeo do društvenih mreža. Kada se napad desio bio sam u Kirgistanu, nemam veze ni sa kakvim teroristima. Dolazim u Istanbul zbog posla redovno već pet godina", rekao je on.
 
Mediji su objavili sliku prve strane njegovog kirgistanskog pasoša. Italijanski list Korijere dela sera navodi da se ne isključuje mogućnost da je Mašrapov prošao vojnu obuku islamista u Siriji, iako se njegovo ime nije nalazilo na spiskovima stranih boraca Islamske države.
 
Bezbednosne službe Kirgistana su saopštile da su u kontaktu sa turskim vlastima i da proveravaju ove navode.
 
Supruga "napadača": Za pucnjavu sam čula na televiziji
 
Njegova supruga kaže da nije znala da je on simpatizer Islamske države i da je za pucnjavu čula na televiziji. On je, kako se navodi, sa ženom i decom stigao 20. novembra iz Kirgistana u Istanbul, a zatim su preko Ankare došli u grad Konja. 
 
Ona je rekla da su tamo iznajmili stan koji su plaćali oko 300 evra mesečno i dodala da joj je muž rekao da u Konju putuju u potrazi za poslom. Njen suprug je, kako nastavlja, 29. decembra otišao iz Konje za Istanbul. Kada je objavljena njegova slika, komšije su obavestile policiju koja je došla do njihovog stana. 
 
Uhapšeno 14 osumnjičenih 
 
Uhapšeno je još šest osoba u vezi sa napadom na noćni klub u Istanbulu, čime se broj privedenih popeo na 14. 
 
Anadolija navodi da policija dobija mnogobrojne prijave gradjana da su videli glavnog osumnjičenog čija je fotografija objavljena.
 
Napadač naoružan automatskom puškom najpre je ubio policajca i čuvara ispred ulaza u klub "Reina", a potom je ušao i ubio 39, a ranio gotovo 70 od 600 ljudi u klubu.
  • Petar

    03.01.2017 19:40
    Novinari - uz advokate i političare, najgori ljudski šljam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.