Snoudenu produžena dozvola boravka u Rusiji za još dve godine

Ruske vlasti produžile su za dve godine dozvolu boravka bivšem konsultantu američke obaveštajne službe i uzbunjivaču Edvardu Snoudenu koji od 2013. živi u Rusiji, objavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.
"Upravo smo Snoudenu produžilli dozvolu boravka u Rusiji na dve godine", napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Marija Zava.
 
Edvard Snouden do sada je imao trogodišnju dozvolu boravka koju je dobio posle jednogodišnje dozvole za azil. Na početku je proveo više od mesec dana u tranzitnoj zoni moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetijevo.
 
Snouden (33) je bio i saradnik Državne bezbednosne agencije SAD, a u javnost je izneo tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao i da su SAD sprovodile napade na računare širom sveta. Snouden je ta dokumenta predao novinarima u junu 2013.
 
Posle objavljivanja dokumenata CIA, Snouden je najpre pobegao u Hongkong, a potom u Moskvu, gde je dobio azil.
 
Odlazeći predsednik SAD Barak Obama juče je preinačio zatvorsku kaznu za Čelsi Mening, transeksualnog američkog vojnika koji je bio osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih dokumenata vebsajtu Vikiliks. Mening će biti oslobođen 17. maja.
 
Snouden, koji je i sam optužen u SAD za špijunažu i krađu državnih dokumenata i kome je oduzet američki pasoš, pozdravio je tu odluku. "Za pet meseci bićeš slobodna, hvala za sve što si uradila za svet Čelsi. Hvala Obama", napisao je Snouden na Tviteru.
 
Međutim Obama je isključio mogućnost da pomiluje Edvarda Snoudena, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da je taj bivši konsultant "pobegao u ruke protivnika", odnosno Rusije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet