U Astani počeli mirovni pregovori o Siriji

Mirovni pregovori, koji su okupili predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa, počeli su u kazahstanskoj prestonici Astani.
Pobunjenici su saopštili da neće pregovarati direktno sa predstavnicima vlade na prvoj sesiji, ali su na otvaranju skupa seli za isti sto sa drugom stranom. Za sada je nejasno da li bi pobunjenici mogli da pregovaraju direktno sa delegacijom sirijske vlade na kasnijim sesijama.
 
Pobunjenici su saopštili da će pregovori biti fokusirani na jačanje krhkog primirja u čijem su uspostavljanju prošlog meseca posredovale Rusija i Turska, dok se Damask u međuvremenu založio za "sveobuhvatno" političko rešenje sukoba i insistira na tome da pobunjenici polože oružje u zamenu za sporazum o amnestiji.
 
Pregovore u Astani organizuju Iran i Rusija, koji podržavaju sirijsku vladu, i Turska koja podržava pobunjenike.
 
U nekoliko rundi neuspelih pregovora u Ženevi, politički predstavnici opozicije bili su u vođstvu u pregovorima sa delegacijom sirijske vlade. Međutim, u Astani je delegacija opozicije sačinjena od 14 pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savetnika.
  • Roćko

    23.01.2017 13:21
    @Ime*
    Jeste, Astana je čudan jedan grad, ali... Majka mu stara, da ga ne prećeraste malo?
    Bitno je da pregovori najzad krenu i da prestane ubijanje, pa makar to bilo i kod Nazarbajeva. Ne pravim pitanje!
  • Ime*

    23.01.2017 11:39
    Glavni grad
    Što će reći da se Astana (Satana) već promoviše kao svetski liderski a jednog dana i glavni grad. Šteta što ljudi malo znaju o tom projektu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.