Protesti uspeli: Vlada Rumunije povlači uredbu koja ublažava antikorupcijske mere

Vlada Rumunije saopštila je da će povući uredbu koja je ublažila antikorupcijske mere.
Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je po objavljivanju odluke o povlačenju sporne uredbe da ne želi podelu zemlje. Osim toga, Grindeanu je naveo da odgovornost za konfuziju koju je uredba izazvala u javnosti snosi ministar pravosuđa.
 
"Posle svih ovih dana doneli smo nekoliko odluka. Najpre sutra ćemo na sednici vlade po hitnom postupku ukinuti ovu uredbu. Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim", naglasio je on dok je na ulicama prestonice hiljade ljudi sa olakšanjem dočekalo ovu odluku. 
 
Vođa vladajuće Socijaldemokratske partije u Rumuniji Liviju Dragnea ranije tokom dana je nagovestio da bi vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta protiv uredbe koja je ublažila antikorupcijske mere.
 
Na najmasovnijim demonstracijama od zbacivanja režima Nikolaea Čaupeskua 1989, stotine hiljada Rumuna protestuje već pet dana zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prođu nekaženjeno.
 
Vlada socijaldemokrata je ove nedelje, mimo Skupštine, hitnom uredbom dekriminalizovala više dela i zloupotrebu vlasti. Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra. To posebno treba da omogući da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbegne suđenje zbog fiktivnih poslova. Dragnea je hteo mesto premijera, ali je morao da podnese ostavku zbog kazne od dve godine zatvora uslovno, zbog izborne prevare.
 
Zbog ovog slučaja ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su objavile retku, zajedničku izjavu kojom izražavaju "duboku zabrinutost" zbog sporne uredbe koja "podriva" napredak Rumunije u borbi protiv korupcije. Evropska komisija je takođe izrazila "veliku zabrinutost". Više o tome OVDE.
  • Komsija

    05.02.2017 14:51
    mi smo cool
    jer nasi to rade fino; ekipa lepo preko Kipra i Emirata opere pa vrati nazad u Beograd na vodi, cool
  • Boxy

    05.02.2017 06:33
    Milion miliona godina ce proci dok ce neko ovde UOPSTE da pokusa nesto slicno.
  • NS

    05.02.2017 05:39
    Odlican primer naroda koji jos uvek ima snage da se bori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).