Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

Stalni ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin preminuo je iznenada u Njujorku, javlja Sputnjik.
"Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.
 
Ambasador Rusije u UN bio je od 2006. godine. Prethodno je bio ambasador u Belgiji od 1994. do 1998. godine, a potom i u Kanadi od 1998. do 2003. 
 
Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski. Čurkin je 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savetom bezbednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid. Rezolucija je podneta povodom 20 godina od zločina u Srebrenici. 
 
Radio je i pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije od 2003. do 2006. godine, a na početku devedestih bio je specijalni predstavnik predsednika Rusije na pregovorima u bivšoj Jugoslaviji. 
 
Rođen je u Moskvi, kao dečak se bavio glumom, pojavio se u nekoliko filmova, a među njima i u jednom o Lenjinu. Na Univerzitetu za međunarodne odnose u Moskvi diplomirao je 1974. godine. Sedam godina kasnije dobio je doktorat iz istorije. 
 
Svedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji SSSR da se tako nešto dogodi. Kako se navodi, izabran je zato iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata jer je imao reputaciju nekoga ko tečno priča engleski.
  • Sima

    21.02.2017 06:36
    Auh
    Zalosno za prijatelja srba. Ali i u Londonu je ubijen Ruski drzavnicki velikas, pa su tuzili Putina. Ko ce za Vitalija biti kriv, namestit ce Zapad.
  • Stanko

    21.02.2017 06:03
    Uh
    Vecna Slava i Hvala Prijatelju Srba.
  • Петар

    20.02.2017 20:45
    Виталиј
    Тужна вест.
    Најтеже године за наш народ, проживео је у Босни и Србији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.