BiH predala zahtev za reviziju presude protiv Srbije

Pravni tim BiH predao je u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je N1.
Ta televizija je prikazala kako delegacija BiH, u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.
 
Zahtev za pokretanje postupka revizije predaje se registru suda, koji proverava tehničke činjenice vezano za rokove. Potom se zahtev šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o zahtevu. 
 
Rok za to nije određen, a obično je između tri meseca i pola godine. Nakon toga i BiH ima pravo na odgovor. Čitav postupak revizije presude, ukoliko ona bude odobrena, traje više godina 
 
Član Predstavništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BIH uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine. 
 
"Nije bilo potrebe da se ove odluke nanovo donose. Jedino pravno zasnovana odluka koju smo danas mogli doneti jeste da se agentu oduzimaju prava koja su mu ranije data, ali gospodin Ivanić nije želio da se izjasni o tome", rekao je Izetbegović. 
 
On je dodao da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović napustio takođe sednicu, kako ne bi, rekao je, došlo do preglasavanja unutar Predsedništva. 
 
"U javnosti je prethodnih dana pokušalo da se prikaže da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsedništva, mene ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena pre 15 godina, tada je imenovan i agent i tada je odlučeno o svim ovim procesima", rekao je Izetbegović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.