Sin Muhameda Alija zadržan i ispitivan na aerodromu u Floridi

Sin Muhameda Alija, koji ima isto ime kao veliki bokser, zadržan je na aerodromu u Floridi i ispitivan o svom poreklu i veri, rekao je jedan porodični prijatelj.
Muhamed Ali Mlađi vraćao se sa Jamajke sa svojom majkom Kalilom Kamačo Ali kada su pozvani na stranu i odvojeni jedno od drugog 7. februara na imigracionom punktu na aerodromu u Fort Loderdejlu, na Floridi, rekao je Kris Mansini, porodični prijatelj i advokat.
 
Njegova majka Kamačo Ali puštena je ubrzo zatim kada je pokazala sliku sa svojim suprugom, bivšim bokserskim šampionom, rekao je Mansini. Međutim, Ali Mladji nije nosio sliku svog svetski poznatog oca, dobitnika između ostalog i Predsedničke medalje slobode.
 
Muhamed Ali Mlađi (44), koji je potvrdio svoju muslimansku veru, zadržan je oko dva sata, iako je rekao da je sin slavnog boksera i rođeni Amerikanac, rekao je Mansini.
 
Ovo je prvi put da su Ali Mlađi i njegova majka ikad pitani da li su muslimana pri povratku u SAD, rekao je on.
 
"Prema načinu kako se prema njima ophodilo i šta im je rečeno, ne mogu da dođu ni do jednog drugog racionalnog objašnjenja sem da su upali u program profilisanja koji vodi carina, i čiji cilj je da dobiju informacije od bilo koga ko kaže da je musliman. Jasno je da je njegovo privođenje podstaknuto njegovim arapskim imenom i njegovom verom", rekao je Mansini.
 
Portparol američke Carine i granične zaštite Danijel Hetlidž potvrdio je sinoć da su carinici zadržali Alija Mlađeg na ispitivanju, ali je rekao da to "nije zato što je musliman i nije zato što ima ime koje zvuči arapski".
 
Carinska i granična služba saopštila je da njeni zaposleni procesuiraju više od 1,2 miliona međunarodnih putnika na dan sa "pažnjom i prema zakonu" i da oni ne diskriminišu na osnovu "vere, rase, etničkog porekla ili sekualne orijentacije".
 
Mansini je rekao da Ali Mlađi i njegova majka često putuju, i da porodica povezuje ovo ponašanje prema njima s nastojanjima predsednika Donalda Trampa da ograniči imigraciju posle poziva tokom izborne kampanje za zabranu ulaska muslimanima u SAD.
 
On je rekao da im se ovo nikad ranije nije desilo, i da su oni izričito pitani o svojim arapskim imenima, kako su ih dobili i da li su muslimani.
 
"Ne treba mnogo da se ovo poveže sa onim što Tramp radi", rekao je Mansini.
 
Kamčo Ali i Ali Mlađi žive na Floridi i od tada nisu napuštali zemlju, Mansini je rekao i dodao da razmišljaju o tome da podnesu tužbu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet