Šef misije OEBS u BiH: Ne kaže se bošnjački, već bosanski

Šef misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur poručio je novinarima putem tvitera da je ispravno reći "bosanski", a ne "bošnjački" jezik.
"Veoma rijetko da želim ispraviti cijenjene medije -- i naravno kao stranac često ne bez gramatične greške -- ali taj je #Bosanski jezik", napisao je Mur. 
 
On je reagovao na tekst nezavisnih novina koji se odnosi na nameru američkog spikera da predstavi košarkaša Jusufa Nurkića na bošnjačkom jeziku.
 
 
U komentarima su se mnogi obratili Muru. "Na srpskom se kaže "bošnjački", a na bošnjačkom "bosanski", pošto je tekst na srpskom nema greške. Pozdrav", napisao mu je jedan korisnik Tvitera, Vukota Jojić. 
 
"Ne možete vi određivati gramatiku srpskog jezika", poručio mu je drugi korisnik. 
 
Sam Mur nije reagovao na prozivke tviteraša.
  • Мунгос

    05.03.2017 16:09
    Овај Jonathan Moore пошто је по образовању спикер, има највише право да нас научи да „бошњачки“ језик називамо „босански“. Не што је спикер, него што је амерички.
    Када би ми знали колика је његова лоби тарифа, могли би да га потплатимо па да „бошњачки“ језик назове „српски“.
  • Lenny

    05.03.2017 14:48
    Jezik
    Je komponenta koja se menja u zavisnosti od geopolitičkih i po život lokalnog stanovništva bitnih promena koje mogu biti višestruke. Bošnjački jezik je izvorni naziv jezika koji su osmanlije dale pripadnicima manjina na balkanu kojima je srpski jezik bio osnova ali prihvatanjem turcizama su dobili osnovu za njegovu dozvoljenu primenu u skladu sa verom /islamskom / koju su u međuvremenu prihvatili. Pozdrav od poligote
  • Nervirach

    05.03.2017 14:48
    Tacno. I republikosrbijanci su bosanci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet