I Velika Britanija zabranila unošenje elektronskih uređaja za šest država

Britanska vlada zabranila je danas elektronske uređaje u ručnom prtljagu državljana šest pretežno muslimanskih zemalja koji avionom putuju u Veliku Britaniju.
U saopštenju vlade se kaže da je premijerka Tereza Mej predsedavala sastankom o avio bezbednosti na kome su dogovorene nove mere bezbednosti za sve letove koji dolaze iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.
 
U saopštenju se navodi da je vlada bila u kontaktu sa američkom administracijom kako bi u potpunosti razumela poziciju Amerikanaca, koji su takođe nešto ranije danas uveli sličnu zabranu. Prema novim merama, putnicima na letovima "neće biti dozvoljeno da unose bilo kakve telefone, laptopove ili tablete, veće od normalne veličine mobilnog telefona ili pametne telefone" u kabinu. 
 
Turska kritikuje američku zabranu 
 
Turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan izjavio je da njegova zemlja pregovara sa SAD o "ublažavanju ili ukidanju" privremene zabrane prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na letovima iz Istanbula, koja je danas stupila na snagu.
 
Arslan je rekao da se protivi zabrani, navodeći da će ona smanjiti komfor putovanja i broj putnika, prenela je agencija Dogan. On je pozvao SAD da "ne mešaju" Istanbul s drugim mestima i dodao da su turske vlasti već preduzele sve moguće bezbednosne mere na aerodromima.  Turski zvaničnik izrazio je nadu da će se spor oko prenošenja elektronskih uređaja u ručnom prtljagu rešiti u narednih nekoliko dana.
 
Kompanija "Turkiš erlajns", najveći avioprevoznik u Turskoj, objavila je obaveštenje na svom sajtu u kome poziva putnike koji lete za SAD da ne unose u avion elektronske uređaje veće od mobilnih telefona, osim ako se ne radi o medicinskim uređajima.
 
Putnicima na određenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpadova (iPad), kamera i dugih elektronskih uređaja u ručnom prtljagu.
 
Razlog zabrane prenošenja uređaja još uvek nije saopšten, a američki bezbednosni zvaničnici nisu želeli da komentarišu. Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 medjunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.