Karlos Šakal osuđen na treću doživotnu robiju

Francuski sud osudio je Iljiča Ramireza Sančeza, poznatog kao Karlos Šakal, na treću doživotnu robiju za teroristički napad u Parizu 1974. godine, u kojem su dve osobe poginule, a 34 povređene.
Čuveni terorista poreklom iz Venecuele već izdržava dve doživotne zatvorske kazne u Francuskoj za četiri bombaška napada u toj zemlji, tokom 70-ih i 80-ih godina, u kojima je 11 osoba poginulo i gotovo 150 povređeno.
 
Karlos Šakal (67), koji je u zatvoru u Francuskoj od hapšenja 1994. godine, suđenje za zločin počinjen pre 42 godine odbacio je kao "apsurdno", porekao umešanost i rekao da protiv njega nema dokaza.
 
Šakal, koji za sebe kaže da je "profesionalni revolucionar", bio je jedan od najtraženijih međunarodnih begunaca tokom Hladnog rata. Najpoznatiji je po otmici ministara nafte zemalja OPEK-a 1975, posle koje je dočekan kao junak kada je sa svojim taocima stigao u Alžir, kao i po palestinskoj otmici francuskog aviona 1976, okončanoj akcijom izraelskih komandosa.
 
Njegov otac, bogati komunistički advokat Hose Altagrasija Ramirez Bavas, dao je trojici sinova po jedno od imena ruskog revolucionarnog vođe Vladimira Iljiča Lenjina. Nadimak "Šakal" dobio je kada su britanski tabloidi objavili da je primerak romana "Dan Šakala" Frederika Forsajta iz 1971. pronađen u jednom od njegovih skrovišta u Londonu. Roman govori o profesionalnom ubici angažovanom da ubije francuskog predsednika Šarla de Gola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet