Zvanično počeo razvod Britanije i EU

Stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou uručio je predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok.
Istorijski dan i za Britaniju i za Evropsku uniju. Jedna od najmoćnijih članica izlazi iz Unije posle 44 godine članstva, što je rezultat referenduma u junu prošle godine kada je – posle žučne kampanje – većina građana Velike Britanije odlučila da zemlja izađe iz bloka.
 
Stalni predstavnik Tim Barou je lično predao pismo premijerke Tereze Mej na šest strana predsedniku Evropskog saveta u Briselu, čime je i zvanično pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU što bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine.
 
U isto vreme kada je predato pismo, Mejova je obavestila poslanike Britanskog parlamenta da je pokrenut član 50 i da Britanija napušta Evropsku uniju.
 
"Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije", rekla je Mejova. "Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad", navela je Mejova i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.
 
Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.
 
Postupak izlaska Velike Britanije iz Unije usledio je posle referenduma u junu prošle godine kada je većina glasala za izlazak iz EU.
  • PTT

    29.03.2017 22:21
    A kad je i bila u EU?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet