VIDEO: Stanovnici se vraćaju u Fukušimu šest godina nakon cunamija

Fukušima je spremna za povratak stanovnika nakon nuklearne katastrofe iz 2011. godine kada je iseljeno 70 odsto područja.
Šest godina nakon snažnog zemljotresa praćenim cunamijem u Japanu koji je izazvao otapanje u nuklearnom postrojenju, većina stanovnika predgrađa Fukušime može se vratiti svojim kućima.
 
Stanovnicima gradova Naime, Iitate i distrikta Jamakija, kojih je oko 22.100, rečeno je da se mogu vratiti, ali da imaju određene zone u koje ne smeju ići zbog visokog nivoa radijacije.
 
Zabrana ulaska u grad Tomioka ukinuta je u subotu. Stanovnici su došli i zapalili na stotine sveća u okviru ceremonije odavanja počasti onima koji su stradali u ovoj katastrofi. Podsetimo, preminulo je više od 8.000 osoba.
 
Za sada povratak se ne odvija onako kako se vlada nadala, jer mnogi ne žele da se vrate. Samo njih 14,5 odsto se vratilo u područja u kojima je ukinuta zabrana ranije. Vlada će uložiti 23,6 milijardi jena (212 miliona dolara) u zdravstveni sistem i druge esencijalne objekte kako bi podstakla ljude da se vrate u ovoj godini.
 
Okuma i Futaba su dva najbliža grada Fukušimi u kojima se još uvek povratak smatra nemogućim.
 
Lovci su počeli s ubijanjem radioaktivnih svinja koje se kreću "gradovima duhova" u blizini nuklearne elektrane, a kako bi povećali sigurnost stanovnika koji se žele vratiti.
 
Nuklearna katastrofa u Fukušimi, koja je dovela do gašenja 44 reaktora, je druga najgora nesreća koja se dogodila nakon tragedije u Černobilu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.