U Hrvatskoj 725 evra prosečna plata

Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj u prvom tromesečju ove godine iznosila je 5.408 kuna (oko 725 evra), javio je danas hrvatski portal MojPosao.
To je za jedan odsto manje nego u prethodnom tromesečju, a dva odsto više nego u istom periodu 2016. godine, prema podacima servisa "MojaPlaća". Ako se računaju i bonusi, prosečna mesečna zarada je 5.627 kuna (oko 755 evra), što je takođe za jedan odsto manje nego u prethodnom tromesečju. Muškarci su u poslednja tri meseca u proseku zarađivali 11 odsto više od žena.
 
Osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosečne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u proseku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosečne.
 
Najplaćeniji u prvom tromesečju bili su top menadžeri, koji u proseku imaju 112 odsto višu platu od prosečne. Za njima slede zaposleni u oblasti tehnologije i razvoja (76 odsto viša plata od prosečne), informacionih tehnologija (36 odsto viša) i ljudskih resursa (32 odsto viša).
 
Najslabije plaćeni su radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji koji zarađuju 43 odsto manje od prosečne plate, radnici koji se bave pomoćnim zanimanjima (38 odsto niža plata od prosečne) i zaposleni u uslužnim delatnostima (33 odsto niža). Plate u stranim privatnim firmama su 13 odsto iznad proseka, a u državnim preduzećima četiri odsto više od prosečne. Najniže su zarade u firmama koje su u pretežno domaćem vlasništvu i one su pet odsto niže od proseka.
  • V

    04.04.2017 06:16
    A mi?
    Vojvodina je po razvoju i platama u SFRJ bila na nivou Hrvatske.
    Novosadjani su imali plate niže samo od Riječana a veoma blizu plata Zagrepčana i znatno veće od plata Beograđana.
    A kako se rangirate danas? Daleko ispod svih gore navedenih.
    Ako se izuzmu ljudske žrtve i direktna ratna dejstva, vi Vojvođani ste najveći gubitnici na ovim prostorima.
  • :)

    03.04.2017 19:25
    Ovakvi podaci (top menadzment ima samo 112 % vecu platu od prosecne), meni govore da ima puno sirotinje raje koja zivi sa 400-500 eur. Jer top menadzment svuda u svetu ima plate koje su u rangu 3-10 puta vece od proseka. Time ne zelim da umanjim uspeh Hrvatske za koju mislim da je puno napredovala od osamostaljenja (svakako ne i dovoljno).
  • sho

    03.04.2017 19:13
    Moze li Vucic da bude i predsednik Hrvatske u isto vreme?
    Da vam malo sredi te plate makar... pa malo MMF, malo GDP, ih... ima da budemo najmocniji na Balkanu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet