Demokratski senator govorio 15 sati

Demokratski senator Džef Merkli završio je 15-časovni govor u kojem je iznosio razloge zašto se njegova partija protivi predlogu predsednika SAD Donalda Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda.
Uprkos Merklijevom naporu, demokrate verovatno neće moći da spreče da Senat potvrdi imenovanje sudije Nila Gorsuča. Merkli je govorio više od 15 sati završivši jutros s poslednjim pozivom kolegama da ne glasaju za izbor.
 
Vodja republikanaca u Senatu Mič Mekonel kritikovao je protivljenje demokrata, navodeći da bi oni bili protiv i mnogo liberalnijih sudija.
 
"Prosto nema načelnog razloga za protivljenje ovom izvanrednom, izvanrednom predlogu za Vrhovni sud", rekao je Mekonel.
 
U Senatu bi sutra trebalo da dodje do končanog obračuna demokrata i republikanaca oko Gorsuča. Očekuje se da će demokrate pokušati da blokiraju izbor, ali je Mekonel najavio promenu pravila u Senatu kojim će potrebna većina od 60 senatora biti smanjena na prostu većinu od ukupno 100 članova Senata u kojem republikanci imaju 52 glasa plus potpredsednika SAD Majka Pensa koji formalno predsedava gornjim domom Kongresa.
 
Trenutno 44 demokratskih senatora planira da glasa protiv Gorsuča, što je po sadašnjim pravilima dovoljno da sprečee njegov izbor. Mada je Gorsuč prilično konzervativan sudija, demokrate bi verovatno pokušale da blokiraju svaki predlog predsednika Trampa za mesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno u februaru prošle godine kada je umro konzervativni sudija Antonin Skalija.
 
Prethodni predsednik Barak Obama je predložio novog sudiju, ali su republikanci blokirali njegov izbor s obrazloženjem da čekaju rezultate predsedničkih izbora u novembru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.