VIDEO: Sjedinjene Države izvele vazdušni napad na sirijsku vojsku

Sjedinjene Države su rano jutros, po naredjenju predsednika Donalda Trampa, izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.
Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi "ubijanje i krvoproliće u Siriji". SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahavk sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šarijat sa koje su poleteli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.
 
Američke rakete pogodile su mete u Siriji u 3.45 po lokalnom vremenu (2.45 po centralnoevropskom vremenu). 
 
Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obe stranke obavešteno o akciji.
 
Tramp je u obraćanju novinarima iz svoje rezidencije na Floridi objavio da je izvršen napad i rekao da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u utorak i da je koristio zabranjene gasove i ubio desetine ljudi.
 
"Asad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece", rekao je Tramp u izjavi novinarima.
 
Ovo je prvi direktni napad na sirijsku vladu i najdramatičnije Trampovo naredjenje od kad je postao predsednik pre nešto više od dva meseca. Napad takodje rizikuje da uvede SAD dublje u sukob koji je njegov prethodnik Barak Obama godinama pokušavao da izbegne.
 
Državni sekretar SAD Reks Tilerson opravdao je vojnu intervenciju navodom da je to potrebno kada neke zemlje "predju liniju". Tilerson je optužio Rusiju da nije ispunila svoj deo sporazuma iz 2013. prema kome je trebalo Siriji da se oduzmu njene zalihe hemijskog oružja.
 
"Rusija je ili bila u dosluhu ili je jednostavno bila nesposobna da ispuni svoj deo sporazuma", rekao je Tilerson. Pentagon je saopštio da je Moskva bila unapred obaveštena o napadu. Tilerson je rekao novinarima da su "obavešteni Rusi na terenu".
 
Predsednik SAD nije najavio napad unapred, mada su on i drugi zvaničnici iz nacionalne bezbednosti uputili više upozorenja sirijskoj vladi tokom jučerašnjeg dana. Američki zvaničnici navode da su napadi odgovarajući, odmeren odgovor i da ne označavaju veću promenu pristupa Trampove administracije sirijskom sukobu.
 
Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je nekoliko sati pre napada upozorio na "negativne posledice" u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika. Safronkov je ovo rekao posle sastanka Saveta bezbednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada.
 
  • G

    07.04.2017 18:27
    @bojan - poštovani neobrazovani gospodine, najveći broj Srba van Srbije živi u Bosni i Hercegovini i potom u Nemačkoj. No čak i kada bi najveći broj Srba van Srbije živeo u SAD, potrebno bi bilo da objasnite, jer obrazovano, mentalno zdravo lice teško može shvatiti takav tok misli, na koji način bi to davalo SAD mandat da bez ikakvih dokaza i bez ikakve rezolucije UN napada i bombarduje suverene zemlje.
  • PetarPP

    07.04.2017 18:18
    @bojan
    Ta država i ratuje svuda po svetu da bi u njihovom dvorištu bilo najbolje. Možda ti je sinko teško za shvatiti ali kablovka koju gledaš je američka, rudnici i ostala bogatstva (npr i na Kosovu), sve najveće firme takođe a nekad su bile naše. Ista priča je bilo gde gde su čuveni "mirotvorci" uvodili demokratiju. Nego, ne verujem da će ti pomoći moje reči jer me podsećaš na botove koji tumaraju ovde i pišu gluposti misleći da rade pametnu stvar zarad nekog skupljeg parizera.

    @rasha
    Odakle ti ta suva inteligencija da mi je znati?!
  • bojan

    07.04.2017 15:41
    Zanimljivo je da najveci broj Srba van Srbije zivi upravo u drzavi koju domaci citaoci toliko mrze .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.